Törökország bezárt

Törökországban csütörtök este minden korábbinál szigorúbb, „teljes lezárás" lépett életbe május 17-ig, az iszlám böjti hónap, a ramadan végéig. Cél, hogy 5000 alá csökkenjen az igazolt napi fertőzöttek száma.

2021. április 29., 20:06

Szerző:

A lépésről Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn tájékoztatta a nyilvánosságot. A kormányzatnak az a célja, hogy az új fertőzöttek napi számát legalább 5000 alá szorítsák vissza. Múlt szerdán a napi esetszám még 62 ezer közelében járt, ezen a héten már 40 ezer körül volt ez a szám.

Az új rendelkezések keretében a közintézmények alkalmazottai vagy távmunkában vagy „váltó beosztásban" dolgoznak tovább. Ezen felül minden olyan munkahely felfüggeszti tevékenységét, amely nem kapcsolódik a gyártáshoz, a szállítmányozáshoz, az építőiparhoz, az élelmiszer-, valamint az egészségügyi ellátáshoz. Az iskolák teljes mértékben online oktatásra állnak vissza, továbbá bezárnak a bevásárlóközpontok. Vasárnap még a szupermarket-láncok is zárva tartanak, amire eddig nem volt példa.

Május 17-ig a tartományok közti utazást is engedélyhez kötik, ami alól szállásfoglalás megléte sem jelent felmentést.

Továbbra is zárva lesznek az éttermek és a kávézók, kizárólag elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.

Ez azt jelenti, hogy a török társadalom többsége május 17-ig hétfői és szombati napok között csak rövid bevásárlás vagy orvosi ellátás miatt hagyhatja el otthonát.

(Kiemelt képünk illusztráció)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.