Több száz migránst szállítanak vissza Irakba

Fehéroroszország és az EU határánál több ezer migráns követeli a EU-ba való bejutást.

2021. november 25., 20:09

Szerző:

Hatszáztizenhét iraki migránst szállítanak vissza Irakba a fehérorosz fővárosból, Minszkből az Iraqi Airways légitársaság két járatán – közölte csütörtökön Irak moszkvai nagykövetsége. A diplomáciai képviselet erről a TASZSZ orosz hírügynökségnek számolt be, írja az MTI.

A minszki repülőtér sajtószolgálata korábban közölte: november 25-én és 26-án Fehéroroszországon keresztül az Európai Unió (EU) területére bejutni próbáló migránsokat szállítanak vissza az Iraqi Airways légitársaság két járatán.

Az orosz hírügynökség szerint az elmúlt egy héten több mint ötszáz migráns hagyta el Fehéroroszországot.

Aljakszej Bjahun, a fehérorosz belügyminisztérium állampolgársági és bevándorlási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a migránsok naponta, csoportokban hagyják el az országot.

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba (EU), amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak. Az EU szerint a fehérorosz vezetés az ellene hozott szankciókra válaszul szánt szándékkal idézett elő konfliktust a határon, és ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Fehéroroszországba, hogy nyomást gyakoroljon az unióra. Válaszul az EU tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat.

A fehérorosz kormány tagadja, hogy köze lenne a kialakult helyzethez.

(Kiemelt kép: Európába igyekvő migránsok gyülekeznek, hogy tüntetést rendezzenek, követelve, hogy minél hamarabb döntsenek róluk, miközben továbbra is várakoznak a fehérorosz kormány által kijelölt lezárt területen a fehérorosz-lengyel határon Grodnóban, Fehéroroszországban 2021. november 25-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.