Több állami segítséget kér Barcelona az Aquariusról érkezett menekültek ellátására

2018. június 18., 11:20

Szerző:

A barcelonai városi tanács több anyagi segítséget kér a spanyol államtól, hogy elhelyezhesse az Aquariuson érkező menekülteket és migránsokat – írja a Guardian.

Barcelona száz menekültet készül befogadni a „Barcelona, a menekültek városa” program keretében. Ehhez viszont, a program koordinátora szerint, az új szocialista kormánynak nem csak humanitárius gesztust kell tennie, hanem anyagilag és szabályozással is támogatnia az ügyet. – Ha a Sánchez-kormány valóban elkötelezett, akkor nincs más választása mint forrásokkal is támogatni. Akár 300 Aquarius is érkezhet idén, ennek kezelésére pedig szükséges a szabályozás – mondta Ignasi Calbó.

Ada Colau Barcelona polgármestere szerint a városok nem képesek egyedül megbirkózni a helyzettel. A Barcelona, a menekültek városa programot 2015-ben indították, és a városi tanács eddig hat millió eurót költött 11600 menekültre és illegális bevándorlóra. Ezért Colau arra kérte a madridi vezetést, hogy állítsa vissza a 200 millió eurós menekülteket segítő alapot, melyet 2011-ben töröltek el.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.