Tízmillió euróra emelik a Mladic fejére kitűzött vérdíjat

A szerb kormány az eddigi összeg tízszeresére, tízmillió euróra emeli a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok fejére kitűzött vérdíjat - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő belgrádi kormányzati illetékes.

2010. október 28., 16:26

A vérdíj összegének felemeléséről még a nap folyamán hivatalos bejelentést tesznek. Mladic elfogása a feltétele Szerbia további EU-integrációjának. A boszniai szerb extábornok a hágai Nemzetközi Törvényszék körözése alatt áll, de a szerbek közül sokan ma is hősnek tartják - írja az MTI.

A nyomravezetőnek egyébként nem kell adóznia a kifizetett jutalom után. Az Egyesült Államok a szerb kormány vérdíjától függetlenül 5 millió dollárt és teljes körű védelmet ígér annak, aki segít Mladic kézre kerítésében.

Az intézkedés vélhetően összefügg azzal, hogy az Európai Unió a hét elején zöld jelzést adott a szerb EU-integráció folytatásának, de hangsúlyozta, minden további előrelépés csak akkor lehetséges, ha Szerbia "maradéktalanul együttműködik" a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. E formulán az első számú hágai szökevény, a Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban sokak által ma is hősnek tartott Mladic elfogását és kiadatását szokták érteni.

A szerb kormány három éve tűzött ki egymillió euró vérdíjat Mladic fejére. Pénzjutalmat ígértek a másik, még szökésben lévő hágai vádlott, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető elfogásáért is, most ezt is felemelték 500 ezer euróra. A nyomravezetőnek egyébként nem kell adóznia a kifizetett jutalom után.

Mladic ellen 1995-ben emelt vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás, emberiesség elleni bűntett és háborús bűncselekmények miatt. 2000 októberéig, amíg fennállt az azóta - a hágai törvényszék fogdájában - elhunyt Slobodan Milosevic rendszere, háborítatlanul élt Belgrádban. Azóta kénytelen rejtőzködni, de Serge Brammertz hágai főügyész az elmúlt hónapokban többször is kijelentette, vannak arra utaló jelek, hogy Mladic Szerbiában van.