Tíz év után először lesznek választások Ciszjordániában

Parlamentet és elnököt is választanak a megszállt területen.

2021. január 15., 20:14

Szerző:

Több mint egy évtized után az idén parlamenti és elnökválasztást tartanak Ciszjordániában. Előbbire májusban, utóbbira június végén kerül sor.

Ez a legújabb próbálkozás, hogy véget vessenek a hatalmi harcoknak Mahmúd Abbász elnök Fatah mozgalma és iszlamista vetélytársa, a Hamász között - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A parlamentet legutóbb 2006-ban választották meg, és meglepetésre a Hamász nyert. A következő évben az iszlamisták hatalmukba kerítették a Gázai övezetet, és ez hosszú időre megakadályozta az újabb voksolást.

Az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában, vagyis a Palesztin Hatóság által igazgatott területen május 22-én lesz a parlamenti választás, míg a hatóság elnökére június 31-én lesz a szavazás a pénteki bejelentés értelmében.

A rendelet szerint "az elnök azt az utasítást adta a választási bizottságnak és az egész államapparátusnak, hogy indítson el egy demokratikus választási folyamatot a haza összes városában".

(MTI)

 

 

A szlovák kormányfő szerint Szijjártó Szlovákia barátja, nem érti, miért terjesztik róla a politikusok az ellenkezőjét. A szlovák külügyérnek viszont nem tetszik a beavatkozás.