Timmermans lehet a befutó – Orbán csüggedt levelet írt az Európai Néppártnak, elismerve, hogy nincs befolyása az eseményekre

A Reuters értesülései szerint Frans Timmermans, a szociáldemokrata frakció csúcsjelöltje lehet a legesélyesebb az Európai Bizottság vezetésére. Ez az egyik legrosszabb forgatókönyv, ami a Fidesszel történhetett, Orbán Viktor kétségbeesettnek tűnő levelet is írt, de tudja, hogy ezt könnyen figyelmen kívül hagyhatja a tőle elhidegült Néppárt.

2019. június 30., 18:51

Szerző:

Fordulatnak talán nem nevezhető, mindenesetre kiemelkedő fejlemény, hogy Frans Timmermans neve merült fel kompromisszumos jelöltként az Európai Bizottság (EB) élére a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament frakcióinak vasárnapi csúcstalálkozóján.

Frans Timmermans
Fotó: Youtube

A szociáldemokraták (S&D) a második legnagyobb erő az Európai Parlamentben az Európai Néppártot (EPP) követően, ugyanakkor a Néppárt hiába próbálta elfogadtatni csúcsjelöltjét, Manfred Webert, ő a liberálisok (ALDE) és a Zöldek támogatását sem élvezte, így elszálltak az esélyei. A Reuters hírügynökség szerint nem csak Donald Tusk szorgalmazza a kompromisszum jegyében Timmermanst, három egymástól független forrás is azt mondta a hírügynökségnek, hogy a holland politikus érdemi támogatást tudhat maga mögött.

Timmermans az S&D-frakció egyik legismertebb politikusa, eddig az EB alelnöke volt. Bár elsősorban a liberális-zöld összefogás azért dolgozott Weber ellen, mert nem szerettek volna német vezetőt látni az EU élén, magyar szempontból is lényeges a választás, ugyanis

Orbán Viktor egyik legfőbb európai kritikusa lehet a befutó.

Ezután az EPP jelöltje kaphatja az Európai Tanács (ET), illetve a külügyi és a biztonságpolitikai biztos pozíciója, ezt sugallja Donald Tusk, az ET leköszönő elnöke által is szorgalmazott javaslat is.

A Fidesz és Orbán Viktor egy nagyon harsány nyilatkozatcsomaggal is igyekszik megtámogatni maradék befolyását. A motiváció világos: bár Weberrel sem volt elégedett a Fidesz, Timmermans esetleges megválasztása teljes politikai kudarc lenne, ráadásul

az Európai Néppártban is tudják, hogy a Fidesznek szerepe van abban, hogy pozíciókat vesztett a frakció.

Széles körben elterjedt, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták is Orbán Viktor pártjának Néppártból való kizárását szorgalmazták, ezt a politikai alku részévé próbálták tenni. Nem nehéz kitalálni, hogy ebben az esetben az Európai Néppárt kiben találhatja meg az egyik felelőst a pozícióvesztés miatt.

Orbán Viktor Brüsszelben Szájer József (balra), Joseph Daul (középen) és Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: Szecsődi Balázs

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnapi dörgedelme is inkább a Fidesz magyarországi támogatóinak szült, ugyanis aligha lesznek fogékonyak Brüsszelben arra, hogy

„a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a szociáldemokrata csúcsjelölt Soros György embere”.

Az MTI ugyan arról ír, hogy a „Európai Néppárt elnöksége nem fogadja el Timmermanst”, azonban az értesüléseiknek ellentmond, hogy minden jelentős sajtóorgánum Timmermans pozícióinak erősödéséről ír, ezt pedig az MTI cáfolni igyekezett, lényegében minden mértékadó hírforrással szemben.

Ebben a helyzetben írt levelet az Európai Néppártnak Orbán Viktor.

A rendre jól értesült Politico hozta nyilvánosságra a magyar miniszterelnök EPP-nek szánt levelét, melyet azt követően írt, hogy tudomására jutott az oszakai G20 csúcson a német-francia megállapodás arról, hogy Timmermanst jelöltségét fogják támogatni.

Orbán azzal kezdi, hogy tisztában van a Fidesz néppárti felfüggesztésével – még jó, hiszen állítólag maguk kérték –, és hogy emiatt nem szólhat bele a döntéshozatalba, de figyelmeztetni akarja a Néppártot, hogy történelmi hibára készül. A feszült hangulatú levél megalázónak tartja, hogy a szociáldemokraták jelöltje legyen a befutó.

Érdekesség, hogy Orbán szerint tekintélyvesztés, hogy nem néppárti lesz az EB elnöke, miközben maga sem a néppárti jelölt Webert támogatta.

Mindenesetre úgy tűnik, vasárnap estére könnyen Timmermans lehet az EB elnöki pozíciójának legfőbb várományosa.