The Guardian: Börtöntől és bírósági eljárásoktól félnek a magyar újságírók

2020. április 3., 11:33

Szerző:

Terjedelmes cikket szentelt a magyar sajtóhelyzetnek a felhatalmazási törvény tükrében a The Guardian. A brit napilap munkatársa magyar újságírókat idéz, akik arról beszéltek, hogy bírósági procedúra vagy akár börtön is járhat majd azért, ha a koronavírus magyar kezeléséről objektív tények alapján beszámolnak.

Koronavírus - Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A rendeleti kormányzás lehetőséget ad, hogy a rémhírterjesztőnek vélt újságírókat öt év börtönnel sújtsa. Az újságírók szerint, írja a lap, az új törvényt már arra használják, hogy megtagadják számukra az információkhoz való hozzáférést. Egy anonimitást kérő újságíró azt mondta a lapnak, hogy az egyik kórházból visszahívta az intézmény szóvivője, hogy biztos jó ötlet-e állítólagos fertőzött orvosokról érdeklődni egy nappal a javaslat elfogadása előtt.

Magyarország, emlékeztet a Guardian, a második legrosszabb az EU-tagállamok között sajtószabadság tekintetében a Riporterek Határon Nélkül listáján. Bár Kovács Zoltán államtitkár szerint a törvény a szándékos dezinformálást, álhírek direkt terjesztését büntetné, egy múlt heti, külföldi újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésben Varga Judit igazságügyi miniszter kijelentette: a jogi rendelkezés „megfelelő és szükséges a rosszindulatú dezinformációs kampányok ellen”. Világossá tette,

a rendelkezés mindenkire vonatkozik, nem csak az újságírókra.

„Több per is következhet, ami nagyon nehéz anyagi helyzetbe juttatna minket”, idézik Lukács Csabát a Magyar Hangtól. Erdélyi Péter, a 444 főszerkesztője azt mondta, bizonyos helyeken öncenzúrához vezethet a törvény. „Arra számítok, hogy néhány túlbuzgó jobboldali ügyvéd riasztja majd a rendőrséget egy-egy újságíró miatt, majd meglátjuk, a hatóság ezt hogy kezeli”, mondja Panyi Szabolcs a Direkt 36-tól. Idézi a brit lap a kormánypárti Hír Tv-n Békés Mártontól elhangzott mondatot is, hogy egyes ellenzékiek egyenesen drukkolnak a vírusnak. 

Az új magyar törvény még óvatosabbá teszi a magyar forrásokat a sajtóval való beszélgetések során, állapítja meg a brit lap, hozzátéve: több orvos is visszautasította az elmúlt hetekben az érdeklődésüket – szigorú kórházi szabályokra hivatkozva.