Távozik tisztségéből az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja

Nem tartotta ideálisnak az afganisztáni kivonulás körülményeit.

2021. október 19., 07:54

Szerző:

Távozik tisztségéből Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a közép-ázsiai országból történt kaotikus amerikai kivonulást követően – közölte hétfőn a washingtoni külügyminisztérium. A 70 éves politikus több mint három évig töltötte be ezt a tisztséget, előbb Donald Trump, majd később Joe Biden vezette kormányzatban. Khalilzad eredetileg úgy tervezte, májusban hagyja el posztját, miután Biden bejelentette, távoznak az amerikai erők Afganisztánból még a szeptemberi terrortámadások 20. évfordulója előtt. Ekkor azonban felkérték azonban, hogy maradjon. 

Khalilzad mind a Trump-, mind a Biden-kormányzat alatt az afganisztáni megbékélésért felelős különmegbízottként szolgált 2018 szeptembere óta, amikor Mike Pompeo külügyminiszter felkérte, hogy vezesse a tárgyalásokat a tálibokkal és az afgán kormánnyal. Az afgán származású Khalilzadnak nem sikerült összehoznia a két felet egy hatalommegosztási megállapodás megkötésére, de 2020 februárjában ő tárgyalt a tálibokkal egy olyan amerikai megállapodásról, amely végül Amerika leghosszabb ideje tartó háborújának végéhez vezetett. A tálibokkal kötött megállapodás szolgált mintául a Biden-kormányzat által az összes amerikai haderő Afganisztánból való kivonásához, amelyet sokak szerint túlságosan elhamarkodottan és kellő tervezés nélkül hajtottak végre, írja az MTI. 

Khalilzad később megjegyezte, hogy az általa kialkudott megállapodás az amerikai erők végleges kivonását

attól tette függővé, hogy a tálibok komoly béketárgyalásokat kezdjenek az afgán kormánnyal.

Azt is fájlalta, hogy a kivonulás nem a tervek szerint alakultak. A kritikák ellenére Khalilzad a helyén maradt, azonban nem vett részt a hónap elején tartott katari találkozón a tálibok képviselőivel. Khalilzadot helyettese, az a Thomas West fogja pótolni a tisztségben, aki az amerikai delegációt vezette a dohai tárgyalások utolsó fordulóján. Washingtonban hétfőn egyúttal bejelentették, hogy az Egyesült Államok nem küld képviselőt az Oroszország által szervezett, Afganisztánról szóló konferenciára ezen a héten. A távolmaradás okaként Ned Price külügyi szóvivő szervezési nehézségekre hivatkozott. Oroszország október 20-án Moszkvában fogadja a tálibok küldöttségét. Egy nappal korábban közös álláspontot akar kialakítani az afgán kérdésben Kínával, Pakisztánnal és az Egyesült Államokkal.

(Kiemelt kép: Zalmay Khalilzad az USA afganisztáni különmegbízottja egy májusi meghallgatáson. Fotó: MANDEL NGAN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.