Szputnyikosok, figyelem: ide lehet utazni az EU-n belül

Az országok többsége még mindig nem fogadja el.

2022. február 10., 12:57

Szerző:

Nagyjából egy hete robbant a hír, hogy mentesülnek az utazási korlátozások alól a keleti vakcinával oltottak, amennyiben a harmadik, megerősítő oltásként nyugati vakcinát adnak be. Körülbelül 2 millió magyar állampolgárt oltottak be ilyen oltással, ezen belül is az orosz szerrel oltottak voltak a legrosszabb helyzetben.

Sajnos azonban nem sikerült egy tollvonással feloldani ezt a kellemetlen helyzetet, ugyanis a legtöbb tagállam saját hatáskörben dönt a kérdésben. Számos országba továbbra is csak negatív PCR-teszttel léphetnek be, esetleg még karantén-kötelezettséget is kockáztatnak jelenleg az orosz vakcinával oltottak. A 28 uniós ország közül 16-ban továbbra sem számít oltottnak az, aki a Szputnyikot kapta, még akkor sem, ha harmadik oltásként felvett egy, az EMA által elfogadott vakcinát, írja a Napi.hu

Zökkenőmentes beutazásra Bulgáriába, Ciprusra, Csehországba, Észtországba, Görögországba, Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába, valamint Svédországba van lehetőség. Portugália nem fogadja el a Szputnyikot, de a népszerű üdülő övezet, Madeira szigete viszont simán elfogadja mind az orosz és mind a kínai oltóanyagot. Olaszországba és Spanyolországba is be lehet jutni keleti vakcinával, amennyiben nyugati típusú oltóanyagot kaptunk harmadikként. Az olaszoknál viszont ehhez mRNS típusú vakcinára van szükség, tehát a Pfizer és a Moderna játszik csak.

A kínai vakcinával oltott magyarok, ha megvan a két oltásuk, oltottként utazhatnak be Ausztriába, Dániába, Finnországba, Hollandiába, Írországba, Lettországba, Nagy-Britanniába és Norvégiába is. Ha a kínai oltás mellé felvettek egy harmadik nyugati vakcinát, akkor pedig megnyílik az út Franciaországba és Máltára is. Jelenleg Belgium csak uniós oltásokat fogad el, Dániában szintén nem fogadják el a Szputnyikot, ahogy Finnország sem és Franciaországban sem, még harmadik nyugati vakcinával felturbózva sem ellentétben a Sinopharmmal. Lengyelország sem a Sinopharmot, sem a Szputnyikot nem ismeri el. 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. február 13. Oltásra készíti elő egy nővér az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, a főváros XII. kerületében 2021. február 13-án. MTI/Balogh Zoltán)