Forrong Csehország a kormányfő korrupciós botránya miatt, cégei uniós támogatást kaptak

Százezres tüntetésen követelték a cseh miniszterelnök lemondását

2019. június 7., 12:54

Szerző:

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) jelentése szerint korrupt módszerekkel jutott EU-s támogatás Andrej Babis miniszterelnök agrárérdekeltségenek – főleg a tulajdonában Agrofert holdingnak –, és Miroslav Toman agrárminiszter is érintett a botrányban. A cseh ügyészség az ügyben az OLAF-jelentés nyomán kivizsgálása után vádemelést is kezdeményezett.

Ellenzéki tüntetés Csehországban  Andrej Babis cseh kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását követelik Prágában 2019. június 4-én.
Fotó: Petr David Josek

A botrány hatására a rendszerváltás óta nem látott tüntető tömeg lepte el kedden Prága utcáit, a tiltakozók a kormány leváltását követelték. Országszerte számos, több ezer fős demonstrációk voltak, ahol rendre tolvajnak nevezték Babist. Szitén követelték Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, aki a közvélekedések szerint megpróbálja akadályozni a korrupciós ügy feltárását.

A korrupciós ügy újabb fejleménye, hogy az uniós támogatásokat kezelő cseh állami ügynökség (Magyarországon ilyen a Miniszterelnökség alá tartozó Irányító Hatóság)

leállította a Babis és Toman mezőgazdasági érdekeltségeinek történő uniós kifizetéseket

– írja a 444. Az OLAF-jelentéssel és a támogatások befagyasztásával kapcsolatban Toman a magyar kormány hasonló ügyekben bevett kommunikációjához hasonlóan arról beszélt, hogy mindez támadás a cseh agráriummal szemben.

Az EU könyvvizsgálói 2011-től 2018 végéig ellenőrizték az Agrofertet érintő pénzügyi iratokat. Ez idő alatt az Agrofert 451 millió korona támogatást kapott, ebből 283 millió koronát 2017 februárja után - derül ki az iHNED portálon közölt anyagból. A jelentés leír több esetet, amikor az Agrofert állítólag jogtalanul jutott EU-s támogatásokhoz. Bírálja a cseh hatóságokat is, hogy nem jártak el kellő alapossággal és következetességgel az uniós támogatások szétosztásánál. Babis a jelentés szerint több olyan állami döntést személyesen is befolyásolt, amely végül pénzt hozott az Agrofertnek. Jan Hamácek belügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a jelentésnek nem lesz hatása a kormány és a koalíció működésére, de ha kiderül, hogy az Agrofert jogtalanul jutott támogatásokhoz, akkor a pénzt mindenképpen vissza kell majd fizetnie.