Szocialista EP-képviselő: Orbán Viktor terve negyven évvel vetné vissza az uniót

Iratxe García szerint azt akarják, hogy a polgárok ne közvetlenül választhassák meg a képviselőiket.

2021. június 25., 09:54

Szerző:

Ha Orbán Viktor javaslatának megfelelően a nemzeti törvényhozás delegáltjait küldenék a tagállamok az Európai Parlamentbe, az negyven évvel vetné vissza az Uniót és a Parlamentet – jelentette ki Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szocialista frakciójának spanyol vezetője a Népszavának adott interjújában. A politikus szerint ezzel ugyanis megakadályoznák, hogy a polgárok közvetlenül választhassák meg a képviselőiket. Kifejtette a véleményét arról is, hogy Orbán Viktor azzal az ötlettel is eljátszott, hogy

kihúzzák az uniós szerződésekből az egyre szorosabb unió megteremtésére vonatkozó célkitűzést.

A spanyol EP-képviselő szerint viszont elengedhetetlen az erre való törekvés. Véleménye szerint, ha azt akarjuk, hogy az EU megfeleljen a jövő elvárásainak, kezelni kell tudnia a járványokat és a válsághelyzeteket. 

Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, az EU-nak kizárólag a közös gazdasági sikereket kell szem előtt tartania, és nem egymás kioktatásával kellene foglalkozni. Erre reflektálva a szocialista frakcióvezető leszögezte: az unió nem csupán egy érdekközösség, hanem értékközösség is. „Ha egy ország csatlakozni szeretne, meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, amelyek nem csak gazdasági jellegűek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy senki sem oktatja ki vagy fenyegeti a másikat.

(Kiemelt kép: Iratxe García Pérez az Európai Parlamentben. Fotó: Oliver Hoslet / AFP)