Elhalasztották a kormány elleni bizalmatlansági indítványt Szlovéniában

2021. január 19., 15:03

Szerző:

A bizalmi szavazást szerdán tartották volna. A halasztás oka: egyes képviselők nem tudnának részt venni a szavazáson, ugyanis koronavírus-fertőzöttek vagy karanténban vannak - közölte a szlovén sajtó kedden.

 

A baloldali ellenzéki pártok a múlt pénteken terjesztették be a bizalmatlansági indítványt Janez Jansa jobbközép koalíciós kormánya ellen, mert szerintük a kabinet nem tud megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, és az ország globális szinten élen jár az elhalálozások és a fertőzöttek számának növekedésében. A bizalmi szavazást szerdán tartották volna.

A kormány elmozdítását célzó indítványt 42 képviselő írta alá a 90 fős parlamentben. Ebben Karl Erjavecet, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) elnökét nevezték meg miniszterelnök-jelöltnek. A DeSUS egyébként december közepén lépett ki a koalíciós kormányból, miután a párt élére ismét Erjavecet választották meg. Kedden Karl Erjavec visszavonta jelöltségét.

A kormány megdöntéséhez az ellenzéknek a 90 tagú parlamentben 46 szavazatra lenne szüksége, a DeSUS a bizalmatlansági indítványt aláíró képviselők mellett mások támogatására is számított. Amennyiben az ellenzék ismét bizalmatlansági indítványt ad be, újra össze kell gyűjtenie a kellő számú aláírást.

 

(MTI)