Helikopterrel kellett kimenteni két magyar turistát a Magas-Tátrában

A Lomnici-csúcsról ereszkedtek le, amikor elakadtak. 

2021. szeptember 19., 11:27

Szerző:

Szombat délután a hegyi- és légimentők két magyar turista segítségére siettek, akik elakadtak a Magas-Tátrában a Lomnický-gerinc alatt, és nem tudták folytatni az útjukat – írja a Paraméter. Helikopter segítségével sérülés nélkül elszállították őket Starý Smokovecre. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) erről honlapján tájékoztatott.

A pár felvonóval ment a Lomnici-csúcsra, majd a Lomnici gerincen haladtak tovább, ahonnan a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) oldalán lévő vízeséshez mentek.

„A 35 éves férfi és a 26 éves nő a szükséges felszerelés nélkül tovább ereszkedett lefelé, amíg el nem érték a meredek küszöböt, ahonnan már nem tudták folytatni az útjukat, így segítséget kértek” – mondta a HZS.

A HZS segélyhívó központjának sikerült megtalálnia a párt. A légimentők két hegyimentővel a fedélzeten indultak értük. A turistákat evakuálták. „Mivel a magyarországi turisták nem sérültek meg, saját kérésükre egyedül indultak tovább Starý Smokovecről“ – tájékoztatott a mentőszolgálat.

(Kiemelt képünk illusztráció. A szlovák hegyimentő szolgálat (HZS) helikoptere mentés közben a Chopokon. Fotó: Wikimedia Commons/Bartek Kozłowiec)