Szenvednek a kanadaiak, több tucat halott a hőség miatt

Még a kábelek is megolvadtak. Volt, ahol 49 fokot mértek.

2021. június 30., 07:10

Szerző:

Nem tudnak kimenni az utcára, mert összeesnek a rekkenő hőségtől a kanadaiak. Az ország napok óta 40 fok feletti melegrekordokat döntöget. A hőség eddig 130 halottat követelt. Az ország kedden rögzítette az eddigi legmegrázóbb melegrekordját: Lyttonban 49 fokot mértek. Nem jobb a helyzet az Amerikai Egyesült Államokban sem, ahol olyan erővel csapott le a nyár, hogy a melegben műanyag vezetékek is megolvadtak. A szakértők szerint a klímaváltozás miatt egyre erősebb lesz a kánikula – írta a BBC.

A hőségben leginkább idős, krónikus betegek haltak meg. A napokban mért melegrekordok drámai számokat produkáltak: Vancouverben 65, Burnaby külvárosában 34, Surrey környékén pedig 38 halottat regisztráltak. David Phillips klimatológus szerint a kialakult helyzet azért is hihetetlen, mert Kanada a világ leghidegebb országa. Elmondása szerint gyakoriak a villámlásokkal egybekötött viharok, de most Dubajt hűvösebbnek látja, mint az eredetileg hűvös, havas Kanadát. 

A hírek szerint egyébként az extrém meleget fokozza, hogy a legtöbb kanadai otthonban nincs felszerelve légkondicionáló. A kánikulától az amerikaiak is szenvednek. Az ország észak-nyugati részén, Portlandben 46 fokot mértek. Itt olyan erős a hőség, hogy az egyik Twitter-felhasználó képet osztott meg arról, ahogy a meleg miatt műanyag kábelek is megolvadnak. A legtöbben Washingtonban és Oregonban haltak meg a meleg miatt. 

(Kiemelt kép: Strand Vancouver látképével a háttérben 2021. június 29-én. Fotó: Don MacKinnon / AFP)