Szendvicsbe csomagolt államtitok milliókért

A mogyoróvajas szendvics az új Nokiás doboz.

2022. február 19., 08:50

Szerző:

Bűnösnek vallotta magát Diana Toebbe, amiért férjének segítve egyes atommeghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos titkokat próbált meg kiszivárogtatni egy idegen országnak – írja a BBC.

A periratok szerint a férj szintén bűnösnek vallotta magát. Jonathan Toebbe a washingtoni haditengerészet nukleáris fejlesztőmérnökeként 2020 áprilisában vette fel a kapcsolatot egy külföldi kormánnyal, amely számára korlátozott adatokat bocsátott, majd hozzátette, jó pénzért több dolgot is tud mondani. Ezt követően titkosított levelezésbe kezdett egy magánszeméllyel, akiről azt hitte, hogy a külföldi kormányt képviseli, ám az illető valójában FBI-ügynök volt. 

Több hónapos levélváltást követően a felek megegyeztek, hogy a házaspár 100 ezer dollárért cserébe átadja a titkos információkat. Idén júniusban aztán a Toebbe-házaspár Nyugat-Virginiába adta át az adatokat, a feltűnést trükkösen elkerülve, egy mogyoróvajas szendvicsbe csomagolt SD-kártyán, a 444 szerint. A volt tanárnő három évet kaphat a szövetségi ügyészekkel kötött vádalku alapján, míg férje akár 17 év börtönt is kaphat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: BRUNO CALVO / Europacorp/TF1 Films Production / Photo12 via AFP)