Szabadon engedték a Franco-éra csecsemőlopásában bűnös orvost

2018. október 8., 15:11

Szerző:

Közel fél évszázada történt, hogy Ines Madrigalt születése után átadták egy asszonynak, aki nem az édesanyja volt. Madrigal azóta sem találja szülőanyját és bizonyítékot sem arra, hogy a nő önként lemondott volna róla.

Madrigal úgy véli, ő az egyike az „ellopott gyerekeknek”, annak a több száz (egyes jogvédő csoportok szerint akár ezer) csecsemőnek, akiket orvosok, nővérek, apácák és papok titkos hálózata adott el vagy vett meg a spanyol polgárháború utáni Francisco Franco diktátor idejében. Sőt, utána is.

Az ugyanis, hogy gyerekeket rabolnak el a kilencvenes évekig folytatódott, csak ekkor már főként anyagi haszonszerzés volt a cél, és nem az, mint a Franco-érában, hogy baloldali vagy annak vélt szülők gyermekeit ideológiailag hűséges családok neveljenek fel.

Az egyik érintett, szülész-nőgyógyász, Eduardo Vela ma már 85 éves, és bár bűnösnek találta a madridi tartományi bíróság amiért elrabolta Ines Madrigalt 1969-ben, büntethetőségének elévülése miatt szabadon engedt elsőfokú ítéletében.

A bíróság megállapítása szerint az orvos bűnös mindhárom vádpontban, közokirat-hamisításban, illegális fogvatartásban, és szülés színlelésében, ám büntethetősége 1987-ben megszűnt, amikor az érintett gyerek, Madrigal nagykorú lett. Ez azt is jelenti, hogy már akkor sem volt felelősségre vonható, amikor 2012-ben Inés Madrigal feljelentést tett ellene.

Az ellopott gyermekek botránya csak 2011-ben tört ki, amikor Juan Luis Moreno és Antonio Barroso a nyilvánosság előtt elmondta történetét, vagyis azt, hogy csecsemőkorukban az apjuk egy zaragozai paptól vette meg őket pénzért.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.