Svédország búcsút int a korlátozásoknak

„Itt az ideje, hogy megnyissuk Svédországot” – mondta Magdalena Andersson miniszterelnök.

2022. február 3., 16:07

Szerző:

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy Svédország február 9-ig feloldja a koronavírusra vonatkozó korlátozásokat, és ezzel csatlakozott az Egyesült Királysághoz, Dániához és Norvégiához, akik szintén feloldották a járványügyi korlátozásokat, írja a Politico.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az omikron variáns pontosabb ismerete, és a kiemelkedő oltási aránynak köszönhetően az ország feloldhatja az összes járványügyi intézkedést.

A svéd közegészségügyi hivatal közölte, újraértékelte a COVID-19-et, és a jelenlegi eredmények azt mutatták, hogy a társadalomra már nem kritikus mértékben hat, ezért – Dániához hasonlóan – a továbbiakban inkább endémiás betegségként kezelik a vírust. Svédországban még mindig magas a fertőzési arány, de a lakosság 73,9 százaléka teljes mértékben be van oltva. 

Néhány korlátozást viszont megtartanak a be nem oltott személyek részére „a nem beoltott svédeknek továbbra is kerülniük kell a zsúfolt helyeket, és mindenkinek, akinél a COVID-19 tünetei jelentkeznek, otthon kell maradnia” – közölte a svéd kormány. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

10:18

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.