Svájc másodjára is megtiltotta, hogy Németország svájci gyártmányú légvédelmi lőszert adjon tovább Ukrajnának

A történelmileg semleges Svájc másodjára is megtiltotta Németországnak, hogy svájci gyártmányú légvédelmi lőszert adjon tovább Ukrajnának.

2022. november 3., 18:27

Szerző:

 Guy Parmelin svájci gazdasági miniszter csütörtökön elektronikus levélben tájékoztatta német kollégáját, Christine Lambrechtet, hogy országa a semlegességről szóló törvény miatt nem engedélyezheti svájci eredetű hadianyag továbbadását „nemzetközi fegyveres konfliktusban részes országnak”.

Németország 12 400 darab 35 mm-es lőszert szeretne továbbadni Ukrajnának a már korábban leszállított 24 darab Gepard típusú önjáró légvédelmi ágyúhoz. Kijevnek égetően szüksége lenne a hadianyagra az Ukrajnát támadó orosz manőverező robotrepülőgépek és öngyilkos drónok lelövéséhez.  Berlin egyszer már kérte ez engedélyt a reexportra, a svájci gazdasági miniszter azonban június elején hasonló indokkal elutasította a német kérelmet.

Az 1970-es években kifejlesztett, harckocsi-alvázra épített Gepardnak az ukrajnai háború a első „éles” háborús részvétele. A gépágyukat a német, a belga és a holland haderő már kivonta az aktív szolgálatból, egy részüket más országok vásárolták meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: Olaf Scholz német kancellár egy német Gepard önjáró légvédelmi gépágyú előtt az ukrán katonák kiképzőközpontjában.
MTI/EPA/Getty Images/pool/Morris MacMatzen)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.