Sót vegyenek!
El tudják képzelni, hogy az a só, amellyel síkosság esetén felszórják az utat, jó lehet a kolbászba, a tejtermékbe, vagy a péksüteménybe? Ez történt ugyanis Lengyelországban: kiderült, hogy ipari sót (leginkább olyat, amilyet az útfelszóráshoz, vagy a festékek készítéséhez használtak) adtak el élelmes üzletemberek több tízezer feldolgozó üzemnek országszerte – ez a tevékenység több mint tíz esztendeje folyik, s eddig senki nem vette észre. Most az egész ország retteg, milyen jellegű és fokú egészségkárosodás érhette az embereket.
Néhány nappal ezelőtt adta hírül a lengyel sajtó, hogy őrizetbe vették 3 poznani cég vezetőjét. Ezek a cégek küföldről hoztak be ipari sót, azt átcsomagolták és továbbadták élelmiszereket feldolgozó üzemeknek, immár étkezési sóként. Nem véletlenül. Egy tonna só, amelyet a síkos utak felszórására használnak, a nagykereskedelemben 30 zlotyt ér, míg az étkezési só tonnája ennek éppen tízszerese. Az első hírek arról szóltak, hogy a különböző húsfeldolgozó üzemek használták a terméket, elsősorban kolbászok készültek ezzel az anyaggal, de azóta kiderült, veszélyeztetettek a vegetáriánusok is, mert a tejüzemek, pékségek, sőt a cukrászdák is vásároltak az étkezésre alkalmatlan sóból.
Amióta az ügy kirobbant, szakértők hada vitatkozik azon, mit is okozhat az ipari só. A tisztiorvosi szolgálat elkezdte a gyanús termékek vizsgálatát, néhány nap múlva lesz kész a jelentésük – addig a lengyelek izgulhatnak, mert csak annyi bizonyos, hogy egész Lengyelország területén vásároltak a megfelelő csomagolással és hitelesnek látszó dokumentumokkal igazolt alapanyagból, amely azonban az egészségre káros. Hogy mire, milyen tüneteket okozhat, azt csak találgatják az emberek. Az egyik orvosi vélemény szerint elsősorban gyomor és bélpanaszokat okozhat, ugyanakkor nem tudnak olyan nagy kiterjedésű, vagy tömeges megbetegedésekről, amely ezt igazolná.
Ma az országos főállatorvos elrendelte az összes hús- és halfeldolgozó üzem, a tej és pékségek, sőt cukrászatok vizsgálatát is, kiemelve annak fontosságát, hogy ahol ilyen sót találnak raktáron, azt azonnal vissza kell vonni. Ez legalább 20-30 ezer üzemet érint az országban. Ellenőrizni fogják azt is, milyen szervezetektől származik az ezekben az üzemekben felhasznált só. Ha a dokumentációban azon terjesztők szerepelnek, akik az úti sót árulták az étkezési helyett, a talált sót lefoglalják.
Az egyik felvágottakat előállító húsüzem vezetője a lengyel TV híradójában elmondta: különösen az európai uniós tagság óta életbe léptetett szigorú szabályozás miatt rémálmukban sem fordult meg az a lehetőség, hogy a szabályosan étkezési sóként csomagolt és a megfelelő iratokkal ellátott alapanyag egészségre ártalmas lehet.
Hogy ez a rémtörténet hogyan eshetett meg, hogy éveken keresztül senkinek nem tűnt fel semmi, s hogy mik lehetnek az egészségügyi és a jogi következmények, erről egyelőre korai beszélni. Marad tehát a félelem és a várakozás a széleskörű vizsgálatok eredményeire.