Soros György: Valamit biztosan jól csinálok, kettőzött erővel folytatom

2018. június 11., 08:39

Szerző:

Hosszú portrécikk jelent a Washington Post szombati számában Soros Györgyről. Megszólal benne maga a 87 éves amerikai magyar milliárdos, holokauszttúlélő és filantróp is, és azt állítva, hogy minden, ami rosszra fordulhatott az elmúlt években, az rosszra is fordult – Hillary Clinton helyett Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok elnökének,ő pedig az USA-tól Magyarországig első számú közellenség lett sokak szemében a nyílt társadalom, a liberális értékek támogatásáért –, de – fűzi hozzá –

„minél nagyobb a fenyegetés, annáél inkább azt érzem, hogy fel kell vennem a küzdelmet vele szemben. szóval kettőzött erővel folytatom”.

Beszél arról is, hogy sokszor kiragadják a kontextusából, amit mond, és ellene fordítják – ezt az Orbán-kormány is megtette a nemzeti konzultációval –, ami tompíthatja annak a hatását, hogy dollármilliárdokat áldoz jótékonysági célokra. Vádolták már azzal – emlékeztet a Washington Times – hogy bábként használ politikusokat, hogy valójában náciszimpatizáns, és ő áll a Demokrata Párt mögött, és bár Oroszországban hosszú időn ő volt a vezető  magánadományozó, két éve gyakorlatilag betiltották a Nyílt Társadalom Alapítvány működését. 

Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Ami az Egyesült Államokat illeti, Soros György korábban anyagilag támogatta a Republikánus Pártot is, de ezzel az iraki háború elindítása, 2003 körül felhagyott. Most ő a demokraták legnagyobb támogatója, aki 15 millió dollárral finanszírozza a párt jelöltjeinek a kampányát a 2018-as félidős választásokon. Mesél arról is, hogy Donald Trump még régen egyszer kérte, hogy bérelje ki az New York-i egyik irodaházát amilyen áron csak akarja, de ő erre nemet mondott, mert féltette a megítélését az akkor még csak ingatlanmilliárdos amerikai elnök kaszinóügyeitől.

Az interjúban futólag szó esik arról is, hogy Magyarországon az Orbán-kormány az ő nevével fémjelzett törvénycsomagot, a Stop Sorost akar elfogadni, aminek kapcsán az amerikai milliárdos megjegyzi, „fájdalmasan tisztában van” azzal, hogy a kritikusai világszerte szemben állnak azokkal az eszmékkel, amelyeket ő képvisel. Ettől függetlenül – vonja le a végkövetkeztetést – ő büszke az ellenségeire.

Ha szétnéz a világon, mindenhol látja őket, és ez csak azt jelentheti, hogy valamit biztosan jól csinál.

 

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

2024. február 27., 11:34

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.