Sokk és összefogás: így élik meg a németországi magyarok a pusztító árvizet

Van olyan, akinek elvitte a víz a házát, és most a szomszédja szállásolja el.

2021. július 17., 13:40

Szerző:

Németországban és Luxemburgban élő magyarokat is érint minden idők egyik legnagyobb természeti katasztrófája, amely végigsöpört Nyugat-Európában. Pénteken a BASF cég 1 millió eurót adott azonnali segélyként az árvízkárosultaknak. Németországban az eddigi adatok szerint 100 felett van a halálos áldozatok száma. A luxemburgi kormány országos természeti katasztrófát hirdetett csütörtökön, és 50 millió eurót különített el a károsultak megsegítésére.

A 168-nak nyilatkozott a luxemburgi Bornban élő Fejér Dominika, akinek lakhatatlanná vált az otthona a villámáradások miatt. Párjával és öt hónapos gyermekével átköltöztek a szomszédba, ott kaptak átmenetei szállást. „Nem maradhatunk itt sokáig, mert így is 9-en vagyunk 50 négyzetméteren, úgyhogy most keresgéljük a megoldást. A helyi hatóság az árvízkárosultakat egy tornateremben szállásolja el. Nekünk mindenünket elvitt a víz” – mondta a kétségbeesett Fejér Dominika, aki a közösségi oldalon más magyaroktól kért pelenkát, babakocsit és gyerekruhákat.

Sokkos állapotban a tűzoltók

A Rajna-vidék-Pfalz tartományban található 500 fős Dörth településen élő, magyar származású Sabina Carl férje tűzoltóként dolgozik. A férfi csütörtök óta folyamatosan menti az áldozatokat, közben sokkoló dolgokat kell átélnie. Sabina Carl elmesélte, hogy csütörtök este 80 családot szállásolt el a helyi önkormányzat Ahlweilerből. „A férjem csütörtök este óta segít tűzoltóként. Az egyik közeli szociális otthonban 10 szellemileg sérült ember fulladt meg Ahlweilerben egy helyi otthonban. Rengetegen eltűntek, közöttük azok az idős emberek, akik első félelmükben a pincébe futottak, hogy ott bújjanak el az árvíz láttán. Hatalmas az összefogás, azonnal elkezdődött a gyűjtés, a helyi traktorosok önként elindultak segíteni a gépjárműveikkel. Azt is kiemelném, hogy a helyi hatóságok is erejükön felül segítenek, a katonaság szorosan együttműködik a tűzoltókkal és a katasztrófavédelemmel” – mondta a nő.

A 20 éve Németországban élő Sabrina Carl szerint most mindenki azon gondolkodik, mit tud nélkülözni. „Takarók, ruhák, bármilyen apró dologra szüksége lehet ezeknek a családoknak, akik segítséget kértek az önkormányzatoktól. Akiket megtaláltak már, azok a helyi kultúrházakban vannak, de sokan még a tetőkre kapaszkodva várják a segítséget. Ami a tűzoltó férjemet illeti, sokkos állapotban van, hiszen olyan tragédiát él át minden nap, amelyre nem volt példa az utóbbi évtizedekben. De nincs ideje töprengeni, megemészteni a látottakat, hiszen folyamatosan munkában van, segítenek a tűzoltók” – mondta a Rajna mellett élő Sabina Carl a 168-nak, aki azt is kijelentette, hogy egyik pillanatról a másikra jött az árvíz, szerinte lehetetlen lett volna felkészülni erre.

A Wuppertalban élő Zsadon Attilát is érték károk. A férfi szabadidejében az Ungarn TV műsorait szerkeszti. A férfi egyáltalán nem ért egyet azzal az újságcikkel, hogy kudarcot vallott volna Németország. Korábban írtuk, hogy a Bild német bulvárlap véleménycikkben kritizálta a német kormány, miszerint az a katasztrófavédelmi védekezés csődöt mondott. Zsadon Attila 15 év él a Észak-Rajna-Vesztfália tartományában, egyben a régió gazdasági és kulturális központjában. Szerint példás az összefogás és rendkívül gyorsan reagáltak a hatóságok és Wuppertal lakossága is.

A férfi folyamatosan követi a híreket, és elmondta a 168-nak, több mint száz halottról tudnak Németország-szerte, de rengeteg az eltűnt, akik telefonálni se tudnak. „Hangsúlyozom, hogy felkészültek hatóságok, rendkívüli a rendőri jelenlét, nagy erőkkel vonult ki a tűzoltóság és a katasztrófavédelem. Kis híján kiöntött a helyi Wupper folyó, amely majdnem elvitte a hidakat. Bizonytalan ideig leállt a helyi nevezetesség, a világszerte híres wuppertali függővasút is, de most talán ez a legkisebb gond. Csütörtökön már térdig ért a víz a munkahelyi öltözőmben, egyelőre nem tudom, hogy kell-e munkába menni” – mondta Zsadon Attila, hozzátéve, hogy Wuppertal Eberfeld negyedében nem volt áram, de a hatóságok ezt is helyrehozták. „Rendkívül fegyelmezetten kezelik a németek a helyzetet, most még óvatosabban közlekednek, és összefogtak. Most nem számít, ki honnan jött, félreteszik, ki a bevándorló, a szír, török. Mindenki számíthat a másik segítségére” – nyilatkozta.

Higgadtság

Anita Aachen városban él. A város Németország nyugati szélén, a Maas folyótól nem messze található. Aachent ugyancsak elöntötte a víz csütörtökön és pénteken – mondta el a 168-nak Anita. „Egy helyi fodrászatban voltam, még be tudtam menni az üzletbe, de 20 perc múlva csak a hátsó ajtón tudtam távozni, akkora sodrás lett a város centrumában. A víz elvitte a dzsipeket utánfutóval együtt, a 7 perces hazautat 2 óra alatt sikerült megtennem, mert az ár folyamatosan zárta le előttem az utakat. Nem volt könnyebb a helyzet a másik irányból sem, ott is folyamatosan meg kellett fordulnom, mert szembe találtam magam az árral” – mesélte a nő. 

Hatalmas összefogást tapasztal a katasztrófa sújtotta vidéken élő magyar nő. „Nyugodt nép a német. Az azonnali segítség nyújtás előbb jellemző rájuk, mint a pánikba esés. Több munkatársamnál sincs két napja áram és víz, viccelődnek, hogy ha hétfőn büdösen érkeznek munkába, akkor ne haragudjunk. Természetesen nyitva az ajtónk mindegyik előtt egy tusolásra az egész családjuknak. Minden munkatársunk így áll hozzájuk. Vizet kértek, hogy vigyünk, ha tudunk, mert rengeteg boltban már elvitték a ballonokat. Mindenki segít mindenkinek, amiben tud” – nyilatkozott Anita a 168-nak.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Roetgen településen él Anita egyik barátja, aki kis híján odaveszett a vízáradatban. „A barátomék épp haza értek az autóval, a felesége már beért a házba, a férfit pedig az autóban érte a sodrás. Szerencsére sikerült kimászni és elúsznia a házig. Most ideiglenes menedékhelyen laknak. A szintén közeli Eschweiler falu 15 percre található, itt is vízben állnak az autópályák. A kamionosok a jármű tetején várnak a segítségre, de szerencsére nem tört ki pánikhangulat” – mondta az árvíz által leginkább sújtott Észak-Rajna Vesztfáliában élő nő.

Az árvizek egyre nagyobb fennakadást okoznak Nyugat-Európa szerte. A meteorológusok szerint további esőzések várhatóak, amelyek nehezíteni fogják a már most is katasztrofális helyzeteket.

(Kiemelt kép: A nyugat-németországi Erfstadt Blessem kerületében 2021. július 16-án. Fotó: Sebastien Bozon / AFP)