Az évszázad árvize pusztít Németországban, már több mint százan meghaltak

Teljes falvakat sodor el a megállíthatatlan ár. 

2021. július 16., 16:38

Szerző:

Több mint száz halálos áldozata van már Németországban az évszázad legnagyobb esőzése okozta áradásoknak, a mentési munkálatoknak köszönhetően azonban folyamatosan kerülnek elő emberek az összedőlt házak alól is. Az időjárási viszonyok az előrejelzés szerint a hétvégéig nem változnak érdemben, sőt péntekre várják a legnagyobb csapadékmennyiséget.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban bekövetkezett súlyos időjárási katasztrófa miatt több ezer ember maradt áram és ellátás nélkül, többeket házaik tetejéről mentettek ki helikopterrel. Helyi információk szerint mintegy 15 ezer rendőr, katona és sürgősségi alkalmazott dolgozik a mentésen, valamint az infrastruktúra helyreállításán, azonban erőfeszítéseiket nagyban hátráltatják a szélsőséges időjárási viszonyok.

Storm damage and flooding in North Rhine-Westphalia
A Bundeswehr mentőautója egy elárasztott úton Erftstadtban, 2021. július 16-án. Fotó: Marius Becker / dpa/AFP
Péntek reggelre több mint 50 halálos áldozatot jelentettek Rajna-vidék-Pfalzból, Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig további 30-at. A koblenzi rendőrkapitányság szóvivője szerint a helyi erők attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább nőhet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bad Neuenahr-Ahrweiler régióban mintegy 1300 embernek veszett nyoma, miután az árvíz megbénította a mobilhálózatot. Azóta azonban kiderült, hogy csökkent a keresett személyek száma, a helyi jelentések szerint 50-60 fő tűnhetett el. A térségben folyamatosan zajlik a mentés, az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek közül mintegy 3500-at gondozási intézményekben látnak el.

A mindössze 700 fős Schuld an der Ahr faluban a helyi patak áradása miatt a legtöbb ház megrongálódott, számos ingatlan pedig össze is dőlt – ezek maradványait elsodorta az árvíz. A DPA német hírügynökség szerint a rendőrség felhívást intézett az érintett területek lakóihoz, amely szerint mindenképp maradjanak otthon, ugyanis ezzel segítik leginkább a munkájukat.

Leverkusen városában ki kellett üríteni egy kórházat az áramellátás megszakadása miatt. Emellett Eschweilerben is kiürítettek egy kórházat, ahol az ivóvízellátás szakadt meg.

Csónakokkal zajlik a mentés

Számos területen olyan nehéz közlekedni az utakon, hogy csónakkal mentik, akit tudnak. A Köln mellett lévő Erftstadt-Blessemben sorra dőlnek össze a házak, és folyamatosan érkeznek a segélyhívások, még a romok alól is. A kölni kormány péntek reggeli tájékoztatása szerint a mentést nagyban nehezíti a folyamatos gázszivárgás, amit eddig nem tudtak megszüntetni.

A tartomány regionális közszolgálati médiuma, a WDR riportere élőben jelentkezett be Kölnből, ahol hirtelen emelkedett meg a víz, és szinte pillanatok alatt lepte el az autókat.

Pénteken a Kölntől délre fekvő Rajna-Sieg megye hatóságai a Steinbach-víztározó alatt fekvő több falu evakuálását rendelték el, attól tartva, hogy a gát átszakadhat. Vulkaneifel, Trier-Saarburg, Bitburg-Prüm és Ahrweiler járásokban pedig még csütörtök este hirdettek katasztrófahelyzetet. A Kölntől és Düsseldorftól keletre fekvő Hückeswagenben mintegy 1500 embernek kell elhagynia otthonát. A kiürítéseket sok esetben csónakkal kell végrehajtani, mert az utak már nem járhatóak.

Az E.ON energiaszolgáltató szerint Nyugat-Németországban csütörtök délután nagyjából 150-200 ezer ember volt áram nélkül a vihar miatt. Különösen az Eifel, a Rajna bal partján található Rhein-Sieg körzet, a Rheinisch-Bergisch negyed és a Bergisches Land egyes részei érintettek. 

After the storm in North Rhine-Westphalia
Áradás miatt összedőlt ház Erftstadtban, 2021. július 16-án. Fotó: David Young / dpa/AFP

A zászlók félárbócon

A viharkatasztrófa miatti gyász jeleként pénteken Rajna-vidék-Pfalz középületein félárbócon függnek a zászlók. Ezt Malu Dreyer miniszterelnök jelentette be csütörtökön. Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke a katasztrófát összefüggésbe hozta a klímaváltozással is, szerinte ugyanis az árvíz azt bizonyítja, súlyos kudarcot vallottak a klímavédelem terén. „Az elmúlt néhány évben sok olyan dolgot nem hajtottunk végre Németországban, amelyre szükség lett volna” – mondta.

Angela Merkel német kancellár jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol Joe Biden amerikai elnökkel egyeztet. A két vezető közös sajtótájékoztatóján együttérzését fejezte ki a családtagjaikat elveszítő érintetteknek. Angela Merkel elmondta, a tragédia mértéke még mindig kezelhetetlen, majd hozzátette: ezek a napok az aggodalom és a kétségbeesés napjai. A kancellár emellett kijelentette, nemcsak a német, de a szintén árvízzel sújtott belga és holland érintetteknek is segítséget fognak nyújtani.

Biden Holds a Joint Press Conference with Dr. Angela Merkel the
Joe Biden és Angela Merkel elhagyják a Fehér Házban tartott sajtótájékoztató helyszínét, 2021. július 16-án. Fotó: Alex Edelman / Pool/CNP/dpa/AFP

A Rajna vízszintje is megemelkedett

Az elmúlt napok heves esőzései nyomán a Rajna vízszintje is jelentősen megemelkedett. Kölnben a vízszint csütörtök este 7,42 méter volt, azóta pedig folyamatosan emelkedik. Emiatt korlátozásokat is bevezettek: a hajók csökkentett sebességgel és csak a folyó közepén haladhatnak. A szakértők azt sem zárták ki, hogy a vízszint elérheti a 8,3 métert – ez esetben teljesen le kell állítani a hajóforgalmat.

A vízügyi hivatal arra is figyelmeztetett, hogy az emberek ne tartózkodjanak a Ruhr-folyó közelében sem, mert fennáll a veszélye annak, hogy elragadja őket a víz. Az áramütés veszélye miatt pedig az embereknek nem szabad az elárasztott pincéikbe sem bemenniük. Kölnben egy 72 éves nőt és egy 54 éves férfit találtak holtan a saját pincéjükben, de több helyen is történhetett hasonló eset.

Gyűjtést szervez a Vöröskereszt

Tekintettel a vihar hatásaira, az ország egyes részein a Német Vöröskereszt és a Bürgerhilfe Dinslaken egyesület természetbeni adományokat kér. Az árvízzel érintett területeken élő emberek számára ruházatot, csecsemők ellátásához szükséges eszközöket, higiéniai cikkeket és nem romlandó élelmiszert várnak a felajánlóktól – derül ki a Német Vöröskereszt üzenetéből.

(Kiemelt kép: Tűzoltók homokzsákokkal erősítik meg a Düssel folyó partját Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában, Düsseldorfban, 2021. július 14-én. Fotó: Sascha Steinbach / MTI/EPA)