Soha olyan sok amerikai nem halt meg lőfegyver által, mint 2017-ben

2018. december 14., 15:18

Szerző:

Mintegy 40 ezer ember halt meg lőfegyver által 2017-ben az Egyesült Államokban. Ez a legtöbb, amióta ezt az adatot 1979-ben elkezdték nyilvántartani az országban - írta meg a CNN az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) adatbázisára hivatkozva. A CDC szerint ebből a 40 ezer emberből 24 ezer önmaga vetett véget az életének lőfegyvere segítségével. Ez leginkább a fehér férfiakra volt jellemző, míg a gyilkosságok áldozatai leginkább a fekete férfiak közül kerültek ki.

És a helyzet idén se változott sokat, legalábbis erről árulkodnak a 2018-as évről eddig elérhető statisztikák. December 14-ig 54 ezer lőfegyverrel kapcsolatos balesetet jelentettek (ebbe nem számít bele a 22 ezer öngyilkosság), amelyben 13 ezer 800 ember halt meg, és 27 ezer megsebesült. A híreket rendszerint azonnal uraló lövöldözésekből 331 volt, bár arról, hogy pontosan mi számít annak, állandó közéleti vita tárgya. A fegyverellenes aktivisták - és a legtöbb kormányzati szerv - szerint már négy sérült esetén is, míg a fegyverpártiak csak jóval súlyosabb eseteket hajlandóak elismerni tömeggyilkosságnak.

Fotó: AP/Kai Eiselen

Abban sincs egyetértés, hogy miként kellene a mindkét fél szerint egyre súlyosbodó helyzetet kezelni: – A fegyveres erőszak közegészségügyi probléma, ami közegészségügyi megoldást igényel, épp ezért azonnal bizonyítható hatású intézkedéseket kell elrendelnünk és végrehajtanunk - például fegyvertartási engedéllyel kapcsolatos irányelveket, és fegyverkorlátozási törvényt – mondta Adely Allchin, az Oktatási Alap a Fegyveres Erőszak Ellen (Educational Fund to Stop Gun Violence) nevű szervezet munkatársa a CNN-nek. Az Egyesült Államokban a második alkotmánykiegészítés garantálja a fegyverviselés jogát, néhány szövetségi államban – Oregonban, Washingtonban, Marylandben, Vermontban, Floridában, Kaliforniában, Connecticutban és Indianában – azonban a helyi fegyverkorlátozási törvények alapján a bíróságoktól lehet kérni, hogy egy-egy kockázatosnak ítélt személyt megfosszanak hatóságilag a lőfegyverétől.

– A fegyveres erőszak túl régóta a mindennapi életünk része. Már rég ideje lenne, hogy a választott vezetők a kormányzat minden szintjén elkezdjenek együttműködni annak érdekében, hogy a fegyveres erőszakot ritkává, és abnormálissá tegyék – fűzte hozzá. 

A másik oldalon a fegyverlobbi, azaz a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) az ügyben a következőt tweetelte szerdán: „A tények egyértelműek: egy fegyvertartási törvény nem megoldás. Ha meg akarunk előzni még több borzalmas, erőszakos cselekedetet, a vezetőinknek abba kell hagyniuk az NRA férfiainak és nőinek démonizálását, és olyan megoldásokat találniuk, amik életeket tudnak menteni.”

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.