Skóciában négy éves kortól változtathatnak nemet a gyerekek, szülői beleegyezés nélkül

A tanárok nem kérdőjelezhetik majd meg, hogy milyen nevet és melyik WC-t választják az óvodákban. 

2021. augusztus 13., 11:46

Szerző:

A skót kormányzat döntése értelmében négy éves kortól megváltoztatható a nem. Az új útmutatás szerint azok a tanulók, akik nemet akarnak váltani támogatni kell majd a jövőben és hagyni, hogy döntésük valóra váljon. A transzneműséget bemutató könyvek pedig iskolai tananyagként fognak megjelenni a kormányzati javaslat értelmében.

Az új oktatási metódus értelmében a gyermekeknek a jövőben nem kell majd a szülők beleegyezését kérni a nem változtatáshoz, írja a dailymail.com. Skócia kormánya mindemellett azt javasolja a tanároknak is, hogy támogassák a nemet váltani akaró tanulókat a döntésükben. A nemváltással kapcsolatos útmutató is fogja segíteni a tanárok munkáját. A tanároknak azt is tanácsolják, hogy a diákok új neveit és személyes névmásaikat használják majd az iskolában, miután a gyermekek eldöntötték melyik nemhez tartoznak. 

A skót kormány által létrehozott útmutató értelmében a jövőben a gyermekeknek csak szóban kell majd a nemváltásukat bejelenteni. A nemváltást nem kell majd hivatalosan regisztrálni semmilyen módon az iskolákban vagy óvodákban. A készülő útmutatás szerint a tanároknak nem kell beszámolniuk a szülőknek a nemváltás bejelentéséről. A skót oktatásügyi titkár szerint az útmutató támogatja a transznemű fiatalok jogait. Ők maguk azonban a nemváltoztatást nem támogatják. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Diákok részt vesznek a Glasgow -i Clyde Általános Iskola óráján, Skóciában 2021. február 22-én. Fotó:
Andy Buchanan / AFP)