Semmilyen megbánást nem mutat Breivik

Kiderült, szabadon engedik-e a szélsőjobboldali tömeggyilkost. 

2022. január 20., 19:19

Szerző:

A norvég bíróság ügyésze csütörtökön kijelentette, hogy Anders Behring Breivik szélsőjobboldali norvég merénylő, aki 2011-ben 77 embert ölt meg, még mindig „nagyon veszélyes", ezért 10 év börtönbüntetés letöltése után sem teljesíti a norvég jog által lehetővé tett szabadon engedés feltételeit. A feltételes szabadon bocsátásról szóló háromnapos meghallgatás utolsó napján Hulda Karlsdottir ügyész záróbeszédében hangsúlyozta, hogy Breivik „semmilyen megbánást nem tanúsított a bíróságon", és a tárgyalóteremben mutatott viselkedése csak egy „PR-fogás" része.

„Az ügyészség világos és egyértelmű véleménye szerint Breivik feltételes szabadon bocsátására irányuló kérelmét el kell utasítani" 

– szögezte le az ügyész.

Breivik a fehérek felsőbbrendűségével kapcsolatos nézeteket hangoztatott, és náci karlendítéseket végzett a bírósági meghallgatás első napján, miközben kijelentette, hogy már elutasítja az erőszakot. Csütörtökön a meghallgatás zárásaként, az utolsó szó jogán megismételte, hogy tartózkodni fog az erőszaktól. Breivik ügyvédje, Rystein Storrvik záróbeszédében kiemelte, hogy Breiviket feltételesen szabadon kell bocsátani, hogy bebizonyíthassa: megváltozott, és többé már nem jelent veszélyt a társadalomra, és mindezt lehetetlen bizonyítani, amíg teljes elszigeteltségben tartják. Ugyanakkor az a pszichiáter, aki 2012 óta végzi Breivik megfigyelését, szerdán úgy nyilatkozott a bírósági meghallgatásán, hogy Breivikben nem lehet megbízni. A börtön egyik tisztségviselője azt mondta a szabadon bocsátási kérelemről döntő bíróknak, hogy „egyértelmű annak a veszélye", hogy Breivik újra súlyos bűncselekményeket követne el, ha szabadon bocsátanák.

Breivik a Norvégiában lehető legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, miután Oslo kormányzati negyedében felrobbantott egy pokolgépet, majd egy baloldali ifjúsági aktivistáknak szervezett táborban ámokfutásszerűen lövöldözni kezdett, és több tucat embert lelőtt. A legmagasabb biztonsági fokozatú Skien börtönben három cella áll a rendelkezésére, amelyekben videójáték-konzolok, televízió, DVD-lejátszó, újságok és edzőgépek találhatók. Naponta kijárhat egy nagyobb gyakorló udvarra is.

(Kiemelt képünk: 2022. január 18-án a norvégiai Skien börtönének rögtönzött tárgyalótermében. A tömeggyilkos Anders Behring Breiviket, aki ma már Fjotolf Hansennek nevezi magát, 2012-ben legalább 21 év börtönbüntetésre ítélték. A norvég törvények szerint Breiviknek az első 10 év letöltése után joga van a bíróság előtti felülvizsgálatra. A 2011. július 22-én Oslóban és Utøyán (Utoya) elkövetett merényletekben 77 ember vesztette életét. Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.