Semmilyen megbánást nem mutat Breivik

Kiderült, szabadon engedik-e a szélsőjobboldali tömeggyilkost. 

2022. január 20., 19:19

Szerző:

A norvég bíróság ügyésze csütörtökön kijelentette, hogy Anders Behring Breivik szélsőjobboldali norvég merénylő, aki 2011-ben 77 embert ölt meg, még mindig „nagyon veszélyes", ezért 10 év börtönbüntetés letöltése után sem teljesíti a norvég jog által lehetővé tett szabadon engedés feltételeit. A feltételes szabadon bocsátásról szóló háromnapos meghallgatás utolsó napján Hulda Karlsdottir ügyész záróbeszédében hangsúlyozta, hogy Breivik „semmilyen megbánást nem tanúsított a bíróságon", és a tárgyalóteremben mutatott viselkedése csak egy „PR-fogás" része.

„Az ügyészség világos és egyértelmű véleménye szerint Breivik feltételes szabadon bocsátására irányuló kérelmét el kell utasítani" 

– szögezte le az ügyész.

Breivik a fehérek felsőbbrendűségével kapcsolatos nézeteket hangoztatott, és náci karlendítéseket végzett a bírósági meghallgatás első napján, miközben kijelentette, hogy már elutasítja az erőszakot. Csütörtökön a meghallgatás zárásaként, az utolsó szó jogán megismételte, hogy tartózkodni fog az erőszaktól. Breivik ügyvédje, Rystein Storrvik záróbeszédében kiemelte, hogy Breiviket feltételesen szabadon kell bocsátani, hogy bebizonyíthassa: megváltozott, és többé már nem jelent veszélyt a társadalomra, és mindezt lehetetlen bizonyítani, amíg teljes elszigeteltségben tartják. Ugyanakkor az a pszichiáter, aki 2012 óta végzi Breivik megfigyelését, szerdán úgy nyilatkozott a bírósági meghallgatásán, hogy Breivikben nem lehet megbízni. A börtön egyik tisztségviselője azt mondta a szabadon bocsátási kérelemről döntő bíróknak, hogy „egyértelmű annak a veszélye", hogy Breivik újra súlyos bűncselekményeket követne el, ha szabadon bocsátanák.

Breivik a Norvégiában lehető legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetését tölti, miután Oslo kormányzati negyedében felrobbantott egy pokolgépet, majd egy baloldali ifjúsági aktivistáknak szervezett táborban ámokfutásszerűen lövöldözni kezdett, és több tucat embert lelőtt. A legmagasabb biztonsági fokozatú Skien börtönben három cella áll a rendelkezésére, amelyekben videójáték-konzolok, televízió, DVD-lejátszó, újságok és edzőgépek találhatók. Naponta kijárhat egy nagyobb gyakorló udvarra is.

(Kiemelt képünk: 2022. január 18-án a norvégiai Skien börtönének rögtönzött tárgyalótermében. A tömeggyilkos Anders Behring Breiviket, aki ma már Fjotolf Hansennek nevezi magát, 2012-ben legalább 21 év börtönbüntetésre ítélték. A norvég törvények szerint Breiviknek az első 10 év letöltése után joga van a bíróság előtti felülvizsgálatra. A 2011. július 22-én Oslóban és Utøyán (Utoya) elkövetett merényletekben 77 ember vesztette életét. Fotó: Ole Berg-Rusten / NTB / AFP)

2023. szeptember 22., 08:47

Richard Questtel, a CNN sztárriporterével beszélte állt Szijjártó Péter, magyar külügyi és külgazdasági miniszter, hogy miért és hogyan csökkent Ukrajna támogatása Európában, külön kiemelve Lengyelország távolodását az ukrán gabonaimport miatt. Szijjártó szerint, Magyarország is lehetne Ukrajna olyan szövetségese, mint Lengyelország korábban, ha Ukrajna tiszteletben tartaná a magyar kisebbség jogait.