Scholz: Történelmi válság küszöbén áll Németország

A koronavírus megrengette, a háború padlóra küldte a gazdaságot, ami elhúzódó válsághoz vezet Olaf Scholz szerint.

2022. július 4., 18:31

Szerző:

Történelmi kihívás elé állította Németországot Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a koronavírus-világjárvány miatt elindult drágulás, és ezt a kihívást csak összefogással lehet legyűrni – jelentette ki Olaf Scholz kancellár hétfőn Berlinben a rekordmértékű infláció kezeléséről a legnagyobb munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek vezetőivel folytatott megbeszélése után.

A kancellár hangsúlyozta, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja „mindent megváltoztatott”, a világjárvány hatására szétzilálódott termelési láncolatok pedig még mindig nem álltak helyre, így egyre nagyobb a bizonytalanság, az energia és a mindennapi élethez szükséges termékek egész sorának ára pedig erőteljesen emelkedik.

Mint mondta,

„ez a válság nem múlik el néhány hónap alatt”, arra kell felkészülni, hogy „a helyzet nem változik a belátható jövőben”.

Azonban a német társadalom erős, és az országot az eltérő érdekek méltányos kiegyenlítése és a közösségi szellem viszi előre. Erre kell támaszkodni most is, „csak akkor jutunk ki a válságból, ha közösen dolgozunk ki megoldásokat” – mondta Olaf Scholz.

(Kiemelt képünk: Olaf Scholz. Fotó: Kay Nietfeld/dpa/AFP)