Sanna Marin: Európa túlságosan függ Kínától

Európa túlságosan függ a kínai technológiától, és óvakodnia kell ettől az egyoldalú kitettségtől – hívta fel a figyelmet Sanna Marin finn miniszterelnök csütörtökön.

2022. november 18., 06:11

Szerző:

„Legyünk őszinték, már így is sérülékenyek vagyunk” – magyarázta a finn kormányfő egy éves startup-eseményen Helsinkiben. „Függőségünk bizonyítékát láthatjuk a chipeknél és a félvezetőknél” – mutatott rá Sanna Marin. 

Marin aláhúzta: vannak leckék, amelyeket Európának meg kell tanulnia jelenlegi energiaválsághoz vezető orosz energiafüggőségből és a koronavírus-világjárvány során megmutatkozó orvosi eszközhiányból. A kormányfő szerint ki kell alakítani az ezekhez a technológiákhoz szükséges hátteret és kapacitást, hogy ne függjünk a tekintélyuralmi rendszerektől, amelyek eltérő logikával működnek, mint a demokratikus országok. 

A finn vezető egyúttal felszólította Európát, hogy fektessen többet a technológia új területeibe, például a mesterséges intelligencia és a kvantum-számítástechnika kutatásába.

(Kiemelt képünk: Sanna Marin finn miniszterelnök sajtótájékoztatón vesz részt a balti-tengeri energiabiztonsági csúcstalálkozót követően Kongens Lyngbyben, Koppenhága mellett, Dániában, 2022. augusztus 30-án. A csúcstalálkozó célja a regionális együttműködés megerősítése a térség energiabiztonságának növelése érdekében az Ukrajna elleni orosz agresszióval összefüggésben. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP)