Négy jeggyel alulértékeltek a javítótanárok egy érettségi dolgozatot a Bolyai Farkas Líceumban

2019. július 20., 13:30

Szerző:

Egy felháborodott anyuka kérvénnyel fordult a romániai Maros megyei vizsgabizottsághoz, miután kiderült, hogy a javítótanárok 4 jeggyel alulértékelték az idén érettségiző leányának román dolgozatát. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum tanulója első olvasatra 3,95-öt kapott a dolgozatra, majd a fellebbezés és újrajavítás után 7,90-re emelték a jegyet – írja a Főtér.

Ábrám Noémi, az édesanya szerint az első jegy azért is meglepő, mert lánya szereti és nagy érdeklődést mutat a román nyelv és irodalom iránt, és szorgalmasan készült a vizsgára. Édesanyja elmondása szerint lánya a lesújtó első eredmény miatt depresszióba esett, öt napig, amíg meglett az óvás eredménye, abban sem lehetett biztos, hogy folytathatja tanulmányait.

Az asszony úgy véli, az ilyen tévedések aláássák a vizsgarendszer hitelességét, ezért felkéri az illetékeseket, derítsék ki és vonják felelősségre a hibázó pedagógusokat.

– Az ilyen mulasztások kihatnak a vizsgázók életére és karrierjére

– fogalmazott az anyuka.

Két gyermeke érettségi előtt áll. Ábrám Noémi attól tart, hogy a hasonló baklövések elüldözik a fiatalokat az oktatási rendszerből és az országból. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.