Románia is szabadul az AstraZeneca oltásaitól

Áprilisban megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaga iránt.

2021. június 11., 15:12

Szerző:

A bukaresti egészségügyi minisztérium tartalékaiból származó százezer vakcinát annak a felajánlásnak a keretében adományozták Moldovának, amelyet Klaus Iohannis román államfő tett tavaly decemberi chisinaui látogatása alkalmával, amikor - a közös történelemre, nyelvre és kultúrára alapozó stratégiai partnerség jegyében - segítséget ígért Moldovának a járvány elleni védekezéshez.

Románia februárban és márciusban több mint 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adományozott már Moldovának.

Romániába eddig csaknem 3 millió adag AstraZeneca vakcina érkezett, amiből mindössze 824 ezer dózist használt fel.

Az országban mintegy 400 ezer ember jelentkezett az oltáskampány első néhány hónapjában, amikor a kereslet még meghaladta a kínálatot az akkor leginkább elérhető AstraZeneca vakcinára.

Áprilistól azonban megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaga iránt, miután több európai ország korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt. Azóta már csak az ismétlőoltásokat adták be azoknak, akik ezzel a szerrel kezdték meg az immunizációt, a továbbra is érkező AstraZeneca szállítmányok raktáron maradtak.

(Kiemelt kép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)