Veszélyben a világ rizsellátása

Sokaknak nélkülözhetetlen, alapvető élelmiszer, de az idei termés a rendkívüli időjárás miatt máris veszélybe került. A legnagyobb exportőr, India máris belengette a mennyiség jelentős csökkenését. Pedig a rizs szerencsés, eddig az élelmiszerár-emelkedésből is kimaradt.

2022. augusztus 5., 08:01

Szerző:

A rendkívüli időjárás veszélybe sodorta a világ rizskészletének jelentős részét. A Reuters összefoglaló elemzése szerint Ázsia legnagyobb exportőre, India bejelentette, máris csökkenteni kellett exportmennyiségének várható kilátásait, mivel a rendkívüli idő a hozamot rendkívül megtépázta ezen a nyáron. 

Pedig a rizs eddig szerencsés volt, kimaradt a legtöbb élelmiszert sújtó, rendkívüli áremelkedésből is, és még a covid-járvány okozta globális ellátási lánc-kiesések sem érintették túlzottan. De a rendkívüli hőmérsékletek és szárazság most az igencsak vízigényes rizs termesztését is megnehezítette. India úgynevezett „rizsövezetében” és Kínában is főként a kevés eső és a hőhullámok okoztak óriási gondot. Vietnámban, ami ugyancsak nagy exportőr pedig a minőségi besorolásokat kellett csökkenteni több szállítmány esetében is.

A helyzet miatt Phin Ziebell, az Ausztrál Nemzeti Bank közgazdásza is úgy fogalmazott a Reutersnek, jelentős áremelkedés várható a világ rizstermésének mintegy 90 százalékát adó ázsiai országokban.

Shirley Mustafa, az ENSZ Élelmezési- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza szerint a jelenségnek nagyon súlyos következményei lesznek. A rizs ugyanis Ázsia és Afrika jelentős részén helyettesíti a búzát, mint alapvető élelmiszer, és ha ennek az ára is emelkedésnek indul, az eszkalálja az élelmezési problémákat.

 

Ennek a szakértő szerint egyetlen és egyértelmű oka a klímaváltozás okozta rendkívüli időjárás a rizstermő vidékeken India Bihar tartományázól Kínán át Bangladesig és Vietnámig. Az Összindiai Rizsexportőrök Szövetségének elnöke B. V. Krisna Rao úgy fogalmazott, az országban mindezek miatt idén eleve 13 százalékkal kevesebb rizst sikerült elvetni.

„A termelési kiesés már teljesen biztos, az egyetlen kérdés az, a kormány minderre hogyan fog reagálni.” – jellemezte a helyzetet egy Mumbaiban dolgozó kereskedő a Reutersnek. Tran Cong Dang, egy 50 éves vietnámi rizstermelő pedig úgy fogalmazott, még soha életében nem találkozott ilyen szélsőséges időjárással mint idén.

(Kiemelt kép: Rizstermesztők az indiai Bangalore mellett. Fotó: Manjunath Kiran / AFP)

 

 

 

12:05

Bombatölcsérekkel lyuggatott búzamezők, blokád alatt tartott kikötők és szállítási útvonalak, brutális hőhullám és vízhiány, egekbe szökő élelmiszerárak, egyre több éhes száj – 2022 nyarának globális agrár- és élelmiszerhelyzete a többet kevesebből elvét vetíti előre.