Veszélyben a világ rizsellátása

Sokaknak nélkülözhetetlen, alapvető élelmiszer, de az idei termés a rendkívüli időjárás miatt máris veszélybe került. A legnagyobb exportőr, India máris belengette a mennyiség jelentős csökkenését. Pedig a rizs szerencsés, eddig az élelmiszerár-emelkedésből is kimaradt.

2022. augusztus 5., 08:01

Szerző:

A rendkívüli időjárás veszélybe sodorta a világ rizskészletének jelentős részét. A Reuters összefoglaló elemzése szerint Ázsia legnagyobb exportőre, India bejelentette, máris csökkenteni kellett exportmennyiségének várható kilátásait, mivel a rendkívüli idő a hozamot rendkívül megtépázta ezen a nyáron. 

Pedig a rizs eddig szerencsés volt, kimaradt a legtöbb élelmiszert sújtó, rendkívüli áremelkedésből is, és még a covid-járvány okozta globális ellátási lánc-kiesések sem érintették túlzottan. De a rendkívüli hőmérsékletek és szárazság most az igencsak vízigényes rizs termesztését is megnehezítette. India úgynevezett „rizsövezetében” és Kínában is főként a kevés eső és a hőhullámok okoztak óriási gondot. Vietnámban, ami ugyancsak nagy exportőr pedig a minőségi besorolásokat kellett csökkenteni több szállítmány esetében is.

A helyzet miatt Phin Ziebell, az Ausztrál Nemzeti Bank közgazdásza is úgy fogalmazott a Reutersnek, jelentős áremelkedés várható a világ rizstermésének mintegy 90 százalékát adó ázsiai országokban.

Shirley Mustafa, az ENSZ Élelmezési- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgazdásza szerint a jelenségnek nagyon súlyos következményei lesznek. A rizs ugyanis Ázsia és Afrika jelentős részén helyettesíti a búzát, mint alapvető élelmiszer, és ha ennek az ára is emelkedésnek indul, az eszkalálja az élelmezési problémákat.

 

Ennek a szakértő szerint egyetlen és egyértelmű oka a klímaváltozás okozta rendkívüli időjárás a rizstermő vidékeken India Bihar tartományázól Kínán át Bangladesig és Vietnámig. Az Összindiai Rizsexportőrök Szövetségének elnöke B. V. Krisna Rao úgy fogalmazott, az országban mindezek miatt idén eleve 13 százalékkal kevesebb rizst sikerült elvetni.

„A termelési kiesés már teljesen biztos, az egyetlen kérdés az, a kormány minderre hogyan fog reagálni.” – jellemezte a helyzetet egy Mumbaiban dolgozó kereskedő a Reutersnek. Tran Cong Dang, egy 50 éves vietnámi rizstermelő pedig úgy fogalmazott, még soha életében nem találkozott ilyen szélsőséges időjárással mint idén.

(Kiemelt kép: Rizstermesztők az indiai Bangalore mellett. Fotó: Manjunath Kiran / AFP)

 

 

 

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.