Riadó: dioxin az ír disznóhúsban

Az ír kormány elrendelte szombaton a szeptember elseje óta Írországban legyártott disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását, miután kiderült, hogy veszélyesen magas arányban tartalmaznak rákkeltő anyagot, dioxint.

2008. december 7., 16:40

Az Európai Bizottság vasárnapi közleménye szerint a ír hatóságok időben és megfelelően intézkedtek. A laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a dioxin aránya az ír sertéshúsban mintegy százszorosa az EU-ban megengedett maximális szintnek. A gyanús sertéshúst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel.

Tíz írországi sertéstenyésztő farmon szennyezett takarmányt adtak az állatoknak. Ezekből a farmokból kerül ki az ír sertéshús mintegy 10 százaléka - írja az MTI.

2007-ben Írország 368 millió euró értékben exportált sertéshúst, fele részben Nagy-Britanniába - derül ki az ír statisztikákból.

Az ír egészségügyi minisztérium, illetve a mezőgazdasági minisztérium elővigyázatosságból arra figyelmeztetett, hogy senki ne egyen az ír disznóhúsból, illetve az abból készült termékekből.

A visszahívás egyelőre a belföldi piacon eladásra szánt húskészítményekre vonatkozik, de nem lehet kizárni, hogy Nagy-Britannia - az ír disznóhús legjelentősebb exportpiaca -, illetve más országok is érintettek. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy feltárják a szennyeződés kiterjedtségét, illetve okát.

Sördrágulás sújtja a német fogyasztókat ősztől, ezúttal a két legnagyobb gyártó, a Krombacher és a Veltins jelentette be, hogy emelni fogja áraikat. A lépés a sörfogyasztók széles körét érinti, beleértve a kereskedelmi és vendéglátóipari szereplőket, valamint az otthoni vásárlókat is.