Autóra zuhant egy repülőgép Belgiumban, szörnyethalt a pilóta és utasa

A repülőgép pilótája az átstartolással is megpróbálkozott, de az erős szél nehezítette a manővert.

2024. január 28., 15:02

Szerző:

Személyautóra zuhant egy repülőgép a belgiumi Spa város repülőterének közelében, két ember, a sportrepülőgép pilótája és utasa meghalt – jelentette az RTL Info című belga kereskedelmi televízió helyszíni tudósításában vasárnap.

Sophie Delettre, Spa polgármestere a televíziónak elmondta, hogy a Németországból érkezett repülőgép fiatal pilótája elvétette a leszállást, majd sikertelen átstartolást követően csapódott földnek a Spa-Malchamps repülőtér melletti úton, ahol egy autót elsodort. A lángba borult repülőgép és a személyautó teljesen kiégett. A délelőtti órákban megkísérelt leszállást erős szél nehezítette – emelte ki.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán azt közölte, hogy két ember, a repülőgép pilótája és utasa halálát erősítették meg. Az autó sofőrje, aki a gépjármű közelében tartózkodott, nem szenvedett sérüléseket.

Részleteket közölve azt írták: a repülőgép az elhibázott leszállást követően a repülőtértől alig 100 méterre, a Spa és Francorchamps közötti főút szélén csapódott a földbe. Az érintett országutat mindkét irányban lezárták a forgalom elől, a helyszínen rendőrök és tűzoltók tevékenykednek. Jelen vannak továbbá a környezetvédelmi hatóságok emberei is, hogy elkerüljék a közeli gyógyfürdő vízgyűjtőinek szennyezését.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap azt írta, az 1992-ben született, német állampolgárságú pilóta mellett a szintén szerencsétlenül járt utas személyazonosságát még nem sikerült megállapítani.

Hasonló repülőgép -baleset történt korábban is

Tavaly novemberben az amerikai Texasban történt hasonló, amikor egy kisrepülő túlfutott a kifutópályán, miközben leszállást hajtott végre egy repülőtéren. A gép  nekiütközött egy, a közeli úton haladó autónak. Akkor a balesetben nem halt meg senki, de az autós súlyosan megsérült.

A videón az látható, hogy a légcsavaros repülőgép kényszerleszállás közben áttöri a kerítést Dallas McKinney külvárosában. Ezután felpattan és kicsúszik az úttestre, elveszíti a kerekét, majd nekiütközik egy ezüstszínű szedánnak, amely épp merőlegesen haladt a repülőgép nyomvonalára.

„Láttam, hogy a repülőgép gyorsan jön a kifutópályán, és sejtettem, hogy nem lesz ideje megállni" – mondta a WFAA-TV-nek Jack Schneider, egy szemtanú, aki a telefonjával rögzítette a balesetet. „Egyértelműen túl gyorsan ment, a gumik füstöltek" – tett hozzá.

(Kiemelt kép: Belga tűzoltók a spai repülőgép-baleset helyszínén dolgoznak, ahol egy kisrepülőgép egy autóra zuhant. A kisgép pilótája és utasa a helyszínen életét vesztette. 2024. január 28. Fotó: Romain RIXHON / BELGA / AFP)

 

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.