Rengeteg szavazót bukott Orbán Viktor kedvenc német szövetségese

2018. október 14., 20:28

Szerző:

A német közszolgálati ARD és ZDF exit pollja szerint jelentős veszteségeket szenvedett el a tartományi választásokon a Bajor Szabadállamot egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt is (SPD). A választási részvétel magas, 73 százalékos volt - írta az Index.

Bajorországot 1957 óta nagyrészt abszolút többségben kormányozza a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió (CSU), amely Angela Merkel kancellár koalíciós szövetségese és egyben legnagyobb bírálója is, és a menekültválság kitörése óta támogatja Orbán Viktor magyar miniszterelnök keményvonalas menekültpolitikáját.

A szavazófülkékből távozó választók megkérdezése alapján készült, reprezentatív exit poll szerint most is a CSU a legerősebb párt, de már csak 35 százalékot kaphat. Ez jelentős visszaesés a 2013-as eredményükhöz képest, amikor még 48 százalékos volt a támogatottságuk a tartományi választásokon. Ez ahhoz képes is rossz eredmény, hogy a tavalyi Bundestag-választásokon 38,8 százalékot értek el.

Történelmi mélypontra került a Német Szociáldemokrata Párt, Merkel nagykoalíciójának másik résztvevője is Bajorországban. A szociáldemokraták csak 10 százalékot értek el, azaz az SPD ezzel itt elveszítette néppárti jellegét.

Horst Seehofer és Angela Merkel
Fotó: DPA/Kai Nietfeld

A választás egyik nyertesei a Zöldek, akik 18,5 százalékra növelték támogatottságukat, azaz megduplázták eredményüket. Mint elemző cikkünkben írtuk: népszerűségük növekedése feltehetően annak köszönhető, hogy a meggyengült SPD-től és a menekültügyben radikális hangokat pengető CSU-ból kiábrándult, mérsékeltebb szavazókat is el tudták csábítani.

A másik nyertes a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), amely most először indult a bajor tartományi választáson és 11 százalékot érhet el. A populista párt menekültügyben a szintén keményvonalas CSU legnagyobb konkurensének tekinthető, de ők is nyíltan kiálltak Orbán Viktor menekültpolitikája mellett.  

Növelte támogatottságát a bajor EU-szkeptikus mozgalom, a populista Szabad Választók (Freie Wähler) is, akik helyi szintre akarja visszahozni a bajor politikát.  A szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) az exit pollok szerint nem jut be a tartományi törvényhozásba. A Landtagból 2013-ban kiesett liberálisok (FDP) viszont a határán vannak, hogy elérik a bejutási küszöböt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.