Rendkívüli ülést hívott össze a házelnök Horvátországban az államfő kérésére

Zoran Milanović államfő kérésére rendkívüli ülést tart a parlament Horvátországban a jövő hét végén, pénteken, szombaton és vasárnap - jelentette be Gordan Jandroković, a parlament elnöke sajtótájékoztatóján. Az államfő az ellenzéki pártok kérésére kezdeményezte a parlamenti vitát.

2023. július 19., 21:08

Szerző:

Milanović alkotmányos jogával élve fordult kérelemmel szerdán a parlament elnökéhez, és két napirendi pontot határozott meg. Az első az igazságügyi dolgozók sztrájkjának megvitatása. Miután hetedik hete tart az igazságszolgáltatásban foglalkoztatott tisztviselők és alkalmazottak sztrájkja, és a héten az egész ország területén szinte teljesen leálltak a bíróságok és az államügyészségek, a fennálló helyzet veszélyezteti az ország stabilitását – magyarázta az államfő kérelmében.

Második napirendi pontként a Horvát Elektromos Művek (HEP) által az INA horvát olajipari vállalattól vásárolt hazai gáztöbblet körüli esetleges visszaélések megvitatását kezdeményezte.

„Mivel a kormány nem kívánja sürgősen kivizsgálni a gáz viszonteladásával és a HEP kétes működésével kapcsolatos összes körülményt, szem előtt tartva azt a tényt, hogy a felelősség egy része a gazdasági minisztériumot is terheli (.), úgy gondolom, hogy a horvát parlament az az illetékes intézmény, amely a vitát lefolytathatja, és kötelezheti a kormányt, hogy sürgősen állapítsa meg a mulasztásokért felelős személyek felelősségét és szankcionálja őket” – áll az indoklásban.

Milanović kérése precedensértékű, egy olyan alkotmányos felhatalmazás alkalmazása, amellyel eddig egyetlen elnök sem élt. Az államfőtől az ellenzéki pártok kérték, hogy éljen az alkotmányos jogával, mivel a parlament elnöke korábban nem volt hajlandó a két témát napirendre tűzni a nyári szünet előtt.

(Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)