Rendkívüli állapot követi a pusztító földrengést Haitin

Eddig 29 halottat találtak a romok alatt, köztük sok gyereket. 

2021. augusztus 14., 21:09

Szerző:

A szombati földrengésre reagálva Ariel Henry Haiti miniszterelnöke egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe. Az országos polgári védelmi ügynökség helyi idő szerint délután 29 halálos áldozatról számolt be, az áldozatok között több a gyermek. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma jelentősen növekedni fog.

Mint korábban megírtuk, a Richter-skála szerinti 7.2 erősségű földrengés rázta meg szombaton Haiti nyugati részét. A helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor bekövetkezett rengéssorozat a fővárostól, Port au Prince-től 150 kilométerre volt, nagyjából 10 ezer méteres mélységben a sziget alatt.

A tizenegymilliós Haitit utoljára 2010-ben rázta meg jelentős földrengés, akkor több mint 200 ezren vesztették életüket és egymillióan vesztették el otthonukat, a gazdaságban és az infrastruktúrában máig helyrehozatlan károk keletkeztek. A közösségi médiában több felvétel is megjelent a romos házakról, rémült emberekről.

(Kiemelt kép: Davidson Abraham via "Cayes, Sud, Haiti területén bekövetkezett földrengés" I Facebook)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.