Rejtő Jenő szelleme visszatért a madridi NATO-csúcsra
Többen nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy „orosz salátát” szolgáltak fel a NATO-csúcson. Aztán átnevezték ukránra. Ami egyébként francia.
„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban” – írta annak idején Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című könyvében. Ahogy kinéz, a június 28. és 30. között megszervezett a NATO-csúcstalálkozón, Madridban, ez konkértan meg is történhetett. A találkozón egyébként többek közt arról állapodnak meg a tagországok, hogy Oroszország ukrajnai inváziója miatt növelik a magas készültségben tartott csapatok számát. Ugyanezen csúcstalálkozón sikerült egy olyan menüt összeállítani, amit a Reuters beszámolója szerint „megrökönyödve” fogadtak a nemzetközi tisztviselők és újságírók – adta hírül a 444 a Reutersre hivatkozva.
A NATO-csúcsra készített étlap tetején ugyanis az első válaszható fogás az „orosz saláta” volt, ami a spanyoloknál gyakorlatilag ugyanaz, mint nálunk a franciasaláta. Vagyis egy krumplis, répás, borsós, majonézes valami.
A saláta neve egyébként eredetileg az Olivier – vagy oroszul az olivje –, miután egy francia szakács alkotta meg először Szentpéterváron.
A Reuters szerint a saláta magas szénhidráttartalma azonban felülmúlta a többek szerint megkérdőjelezhető elnevezését, mert órákon belül elfogyott.Mindeközben a szintén Madridban megrendezett esti banketten a védelmi és külügyminiszterek számára felszolgált menüt már egy kicsit diplomatikusabban fogalmazták meg, ott Jose Andres spanyol séf „ukrán salátaként” tálalta a majonézes zöldséges ételt.
(Kiemelt kép: Unsplash)