Rejtett kamerás felvételen beszél egy civil szervezet vezetője, hogyan készítenek fel menekülteket a sorsukról döntő hatóságok meggyőzésére

2018. november 15., 18:40

Szerző:

Nem tesz jót a törvényes bevándorlás ügyének, viszont aranyat ér az európai migránsellenes populistáknak, köztük a Fidesznek az a rejtett kamerával rögzített felvétel, amelyen az Advocates Abroad nevű – angol, amerikai és görög kötődésű – nemzetközi civil szervezet igazgatója arról beszél, hogyan készítik fel a menekülteket a bevándorlási hatóságokkal való interjúkra.

Az Index által szemlézett videóriportban az hallható, hogy két ember egy kávézóban beszélget, a narráció szerint a görögországi Leszbosz szigetén, ahol több nagy menekülttábor található. Egyikük beépített újságíró, a másik pedig Ariel Ricker, a civil szervezet igazgatója.

Ricker a felvételen azt mondja, megtanítják a menekülteknek, hogy kell előadni személyes traumájukat. „Ez az egész egy színház, mert a bevándorlási rendszer munkatársai csak annyit tudnak, ami a papírra le van nekik írva, hogy melyek egy traumás menekült látható jelei, és csak azokat keresik, ezért a civilszervezet tanítja nekik előadni ezeket a jeleket” – magyarázta Ricker.

Tanítják azt is a menekülteknek, hogy kell tömören, sablonszerűen válaszolni a kérdésekre, benne a helyszínnel, időponttal. Példaként olyan sztorit mond el az aktvista, amely szerint egy keresztény menekült elmondja, hogy pontosan hol és mikor, milyen módon zaklatták egy törökországi templomból kilépve. Azt is ajánlják, hogy az érintett kedvenc ünnepére vonatkozó kérdésre nem a karácsonyt kell mondani, hanem konkrét dátumot, december 25-ét, amely a keresztény Megváltó születésnapja.

Az Advocates Abroad szerint a mintegy tízperces riportban látható kamerafelvételeket úgy vágták meg, szövegkörnyezetükből kiragadott mondatokkal, hogy azok teljesen eltorzítják a valóságot. „Soha nem bátorítottunk senkit hazugságra, és nem is fogunk. Arra bátorítjuk a menekülteket, hogy emlékezzenek a trauma mélységére, és pontosan mutassák meg a fájdalmukat” - írták közleményükben.

Bár a Fidesz-propaganda rögtön lecsapott a sztorira, és a bevándorlást szervező „Soros-hálózat” működésének bizonyítékát látját a riportban, valójában Soros György amerikai üzletembernek nem sok köze van az Advocates Abroad-hoz. A szervezet honlapján a partnerek között nem szerepelnek a Soros által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), hanem többek között brit, amerikai, svájci, görög menekültsegítő szervezetek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.