Erdoğan határozott nyilatkozatot tett az palesztin-izraeli háborúval kapcsolatosan

Ezzel egy időben a tel-avivi nagykövetét hazarendelte.

2023. november 4., 16:09

Szerző:

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború – idézi a török elnököt a hvg.hu.

Erdoğan korábban azt nyilatkozta: „A Hamász nem terrorszervezet, hanem a földjüket védő mudzsáhidok csoportja”

A mudzsáhidok – a wikipédia szerint – azon muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban. A kifejezést gyakran „Isten harcosai”-ként fordítják, bár a küzdelemnek nem kell feltétlenül háborúnak lennie.

(Kiemelt kép: New York, 2021. szeptember 21. Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én. MTI/EPA/Reuters/Eduardo Munoz)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.