Reagált az EMA az mRNS-vakcinákhoz kapcsolódó szívizomgyulladásos hírekre

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nem biztos, hogy van összefüggés a szívizomgyulladás és az oltás között. 

2021. június 12., 16:05

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) reagált az mRNS-vakcinák használata után felmerülő, esetleges szívizomgyulladásos esetekről szóló amerikai jelentésekre, írja a Portfolio a Reuters nyomán. Két amerikai rendszer adatai is jelezték, hogy a normálisnál magasabb a szívizomgyulladás kialakulása azon fiatal férfiak körében, akik mRNS-oltást kaptak másodszorra is.

Az EMA közölte azt is, hogy évente 100 ezerből 1-10 embernél jelentkezik szívizomgyulladás, nem biztos, hogy van összefüggés a vakcinák és a szívizomgyulladásos esetek között. Az EMA arra kéri az összes európai egészségügyi hatóságot, hogy szolgáltassanak részletesebb adatokat a megfelelő vizsgálatok sikerességéhez.

(Kiemelt kép: mRNS-vakcina, MTI / Balázs Attila)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.