Rakétatámadások Libanonból Észak-Izraelre

Több mint tíz rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre, a Vaskupola megsemmisítette őket.

2021. augusztus 6., 12:53

Szerző:

Augusztus 6-án, pénteken, több mint tíz rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre. A lakosság a Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólítására az óvóhelyeken tartózkodott, a Vaskupola légvédelmi rendszere pedig a rakéták többségét megsemmisítette. A mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk, személyi sérülés sem történt, a becsapódott rakéták lakatlan részeken csapódtak a földbe.

A lövedékeket egyébként egy olyan területre célozták, ahol már ezt megelőzően is történtek incidensek Izrael és a Hezbollah, a libanoni radikális síita szervezet között. Ennek a területnek a hovatartozása vitatott, Izrael szerint 1967 előtt Szíriához tartozott, de a Hezbollah Libanonnak követeli.

Kedden három rakétát indítottak Libanonból izraeli területre, ezután az izraeli tüzérség három hullámban lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították. A hadsereg főtisztjei és a politikai vezetők helyzetértékelő megbeszélést fognak tartani az északi határon a nemrég megkezdődött támadások miatt.

(Kiemelt kép: Izraeli önjáró tarackok lőnek Libanon felé az észak-izraeli Kiryat Shmona város közelében, a Libanon felőli rakétatámadása után, 2021. augusztus 6 -án. Fotó: Jalaa Marey / AFP)

Kelemen Hunor szerint Bethlen Gábor uralkodása azt üzeni, hogy akkor lehet építkezni, ha béke van, ha az energiákat nem a háborúskodásra, hanem az építésre fordítják.