Rácz András: Putyin idén már nem mozgósít

Az Oroszország-szakértő szerint se laktanyai hely, se kiképző, se egyenruha, és felszerelés nincs elegendő az orosz hadseregben. 

2023. szeptember 29., 19:45

Szerző:

Az Oroszország-szakértő arról írt legutóbbi Facebook posztjában, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint október 1-től megkezdődik a sorköteles korú férfiak őszi behívása. Mint írta, az orosz haderő a mai napig részben sorkatonákból áll. Minden évben két sorozási ciklus van, egy tavasszal, egy ősszel. Mostanában ciklusonként átlagosan 130-140 ezer fiatalt hívnak be. A szolgálati idő a legtöbb helyen továbbra is 12 hónap. A sorköteleseket a minisztérium ígérete szerint nem fogják bevetni a „különleges katonai műveletben” – írja a Privátbankár. A szakértő kiemelte, hogy idén először a tavaly annektált négy ukrán megyében is lesz sorozás.

„Idén már nem lesz semmiféle újabb mozgósítás” – jelentette ki a szakember. Mint magyarázta, ennek praktikus okai vannak, ugyanis „a teljes hadkiegészítési infrastruktúra arra van méretezve, hogy a félévente behívott kb.140 ezer sorkatonát tudja kezelni” és „sem laktanyai hely, sem kiképző (!), sem egyenruha, sem felszerelés nincs elegendő. Kiképzőből akkora hiány van (túl sokan estek el, illetve nyomorodtak meg), hogy már a tavaly ősszel behívottakat is a tavaly tavasszal behívottak képezték elég sok helyen, ezért is kellett 10-12 ezer fő szakkiképzését kiszervezni Belaruszba”.

(Kiemelt képünkön: Egy orosz katona áll őrt a luhanszki erőműnél, Scsasztja városában 2022. április 13-án. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)