Rablótámadás történt a chilei repülőtéren

Két ember is életét vesztette, amikor a Chile fővárosában, Santiagóban található replőtéren a biztonsági előírásokat kijásztva támadók próbáltak meg több mint 32 millió dollárnyi készpénzt elrabolni egy Miamiból érkező repülőgépről.

2023. március 9., 07:32

Szerző:

A chilei fővárosban, Santiagóban egy repülőtéri lövöldözésben meghalt egy biztonsági tiszt és egy feltételezett rabló szerdán, amikor támadók több mint 32 millió dollárnyi készpénzt próbáltak elrabolni egy Miamiból érkező repülőgépről – közölte az Associated Press.

Mintegy tíz, erősen felfegyverzett rablónak sikerült kijátszania a biztonsági intézkedéseket, hogy elérje az Arturo Merino Benítez nemzetközi repülőtér kifutópályáját, ahol a Latam Airlines egyik repülőgépén 32,5 millió dollárnyi készpénzt szállítottak, amelyet éppen egy páncélozott teherautóra akartak átpakolni – közölte Manuel Monsalve belügyi államtitkár.

A rablók és a biztonságiak között lövöldözés alakult ki, amelyben a Polgári Légiközlekedési Főigazgatóság (DGAC) egyik alkalmazottja, valamint egy feltételezett támadó meghalt. A többi rabló elmenekült. Később két kiégett járművet találtak a közelben.

„A DGAC tisztviselőinek bátor fellépése meghiúsította a rablást” – mondta Monsalve, megjegyezve, hogy a leendő rablók „jól szervezettek” és „nagyon felfegyverzettek” voltak.

Egy Twitteren közzétett videón látszólag golyó ütötte lyukak látszanak egy Delta-gépen, amely a célba vett Latam-gép mellett parkolt. Egy másik videó látszólag a lövöldözés egy pillanatát mutatja, amely során sok lövés hallatszik.

„Az utasokat nem fenyegette veszély – mondta Raúl Jorquera, a DGAC vezetője. A rablási kísérlet „kétségtelenül arra késztet minket, hogy felülvizsgáljuk a folyamatokat, a protokollokat, amelyeket javítani kell... sok mindent újra kell gondolnunk – mondta Jorquera.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a chilei főváros repülőterét célba vették. A tolvajok 2020-ban mintegy 15 millió dollárt loptak el a repülőtér egyik raktárából, hat évvel egy hasonló, 10 millió dolláros rablás után.

 

(Kiemelt képünk: A santiagói Arturo Merino Benitez nemzetközi repülőtér képe 2023. március 8-án, miután megpróbáltak kirabolni több mint 32 millió amerikai dollárt egy páncélozott furgonból, amely éppen a pénzt vette ki a Latam Airline Miamiból érkező repülőgépéből. A Polgári Légiközlekedési Főigazgatóság egyik tisztje és az egyik támadó meghalt a lövöldözésben. Karin POZO / AFP)