Putyin nem engedi szabadulni Navalnijt

Újabb 15 év várhat rá. 

2022. február 15., 17:12

Szerző:

Sikkasztás vádjával új tárgyalást tartanak az orosz ellenzéki vezető ellen – írja a The Guardian. Oroszország akár további 15 évre is meghosszabbíthatja Alekszej Navalnij börtönbüntetését az új büntetőperben.

Az orosz ellenzéki vezetőt azzal vádolják, hogy adományokat sikkasztott az FBK korrupcióellenes szervezetének, amely azzal vádolja Vlagyimir Putyint, hogy egy egymilliárd fontos (több mint négymilliárd forint) villát birtokol, és, hogy más vezető tisztségviselők korrupt módszerekkel gazdagodtak meg. Navalnij tagadta a vádakat, és politikai indíttatásúnak nevezte azokat.

Navalnij egy másik sikkasztási vád miatt, három és fél éves börtönbüntetését tölti. 2020-ban túlélt egy ellene elkövetett mérgezéses merényletet, majd tavaly, Oroszországba való visszatérése után letartóztatták. 

Jogvédő csoportok is bírálták a hatóságokat amiatt, hogy a zárt ajtók mögötti meghallgatást a Moszkvától mintegy 100 kilométerre keletre fekvő pokrovi, szigorúan őrzött börtönben tartották, megnehezítve többek között a média munkáját.

(Kiemelt képünk: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista a 2. számú büntetőtelepen az ellene folyó Lefortovói Kerületi Bírósági tárgyaláson, az oroszországi Vlagyimir régióban található Pokrovban. Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.