Putyin nem engedi szabadulni Navalnijt

Újabb 15 év várhat rá. 

2022. február 15., 17:12

Szerző:

Sikkasztás vádjával új tárgyalást tartanak az orosz ellenzéki vezető ellen – írja a The Guardian. Oroszország akár további 15 évre is meghosszabbíthatja Alekszej Navalnij börtönbüntetését az új büntetőperben.

Az orosz ellenzéki vezetőt azzal vádolják, hogy adományokat sikkasztott az FBK korrupcióellenes szervezetének, amely azzal vádolja Vlagyimir Putyint, hogy egy egymilliárd fontos (több mint négymilliárd forint) villát birtokol, és, hogy más vezető tisztségviselők korrupt módszerekkel gazdagodtak meg. Navalnij tagadta a vádakat, és politikai indíttatásúnak nevezte azokat.

Navalnij egy másik sikkasztási vád miatt, három és fél éves börtönbüntetését tölti. 2020-ban túlélt egy ellene elkövetett mérgezéses merényletet, majd tavaly, Oroszországba való visszatérése után letartóztatták. 

Jogvédő csoportok is bírálták a hatóságokat amiatt, hogy a zárt ajtók mögötti meghallgatást a Moszkvától mintegy 100 kilométerre keletre fekvő pokrovi, szigorúan őrzött börtönben tartották, megnehezítve többek között a média munkáját.

(Kiemelt képünk: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista a 2. számú büntetőtelepen az ellene folyó Lefortovói Kerületi Bírósági tárgyaláson, az oroszországi Vlagyimir régióban található Pokrovban. Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP)

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.