Örmény-azeri konfliktus - Telefonon egyeztetett Putyin és Macron

Telefonon egyezetetett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia államfő a hegyi-karabahi konfliktusról - tudatta szombaton a Kreml.

2020. november 7., 20:01

Szerző:

A két elnök súlyos aggodalmát fejezte ki az örmény és azeri erők közötti súlyos összecsapások miatt, valamint szíriai és líbiai harcosok jelenléte miatt a térségben. Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint az orosz elnök beszámolt francia kollégájának arról, hogy Moszkva milyen lépéseket tesz a tűzszünet végrehajtása érdekében, hogy a felek tárgyalásos úton rendezzék konfliktusukat.

Putyin és Macron világossá tette, hogy támogatják az összehangolt közvetítési kísérleteket, a többi között az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet 1992-ben létrehozott, úgynevezett minszki csoportjában folyó egyeztetéseket a békés rendezés érdekében.

Hatodik hete folyik már a küzdelem Azerbajdzsán és az örmény erők között, a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta, és a kilencvenes évek háborúját követően örmény ellenőrzés alatt álló Hegyi-Karabah térségében. Az összecsapásokban legkevesebb 1000 ember meghalt, de a halálos áldozatok tényleges száma ennél valószínűleg sokkal magasabb.

(MTI)