Putyin két rendőrtábornokra kente az ártatlanul megvádolt orosz újságíró ügyét

2019. június 13., 20:15

Szerző:

Felmentett két rendőrtábornokot csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután beosztottjaik megkísérelték hamis bizonyítékok alapján rács mögé juttatni Ivan Golunov tényfeltáró újságírót.

A Golunov elleni alaptalan vádak ejtését kedden jelentette be Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter. A tárcavezető egyúttal kezdeményezte az elnöknél Andrej Pucskov vezérőrnagy, Moszkva nyugati közigazgatási körzetének rendőrparancsnoka, és Jurij Gyevjatkin vezérőrnagy, a belügyminisztérium kábítószer-ellenes részlege fővárosi ügyekben illetékes vezetőjének felmentését.

Ivan Golunov

Golunov elengedésének dacára Moszkvában szerdán tiltakozást rendeztek a biztonsági szervek önkénye ellen. Civil források szerint a rendőrség a megmozdulások több mint félezer részvevőjét előállította, köztük Alekszej Navalnij ismert ellenzéki vloggert.

Golunovot múlt pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy óriási felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.