Putyin kemény vádakat fogalmazott meg a NATO-val szemben

Az amerikai elnökkel folytatott megbeszélés után. 

2021. december 8., 07:29

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök között videokonferencia formájában zajlott megbeszélés. A tárgyaláson az ukrán válság volt a fő téma, az orosz elnöki hivatali szerint pedig arról is szó volt, hogy 2015 óta nem történt haladás a minszki megállapodások teljesítése ügyében. 

Putyin a videokonferencián komoly aggodalmának adott hangot Kijevnek a Donyec-medence elleni "provokatív akciói" miatt, és konkrét példákkal illusztrálta az ukrán vezetés "destruktív politikáját", amely szerinte a minszki megállapodások és a "normandiai formátumban" (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország között) elért megállapodások teljes lebontására irányul.

Nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget az Ukrajna körüli helyzet kiéleződéséért, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére

– jelentette ki Putyin a találkozó után.  Kreml szerint Biden a maga részéről az ukrán határhoz közeli orosz csapatmozgás szerinte „fenyegető” jellegére helyezte a hangsúlyt, és ismertette azokat a szankciós intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Államok és szövetségesei hajlandóak lennének meghozni a helyzet további eszkalációja esetén.
    Válaszában Putyin közölte Bidennel: nem kell Oroszországra áthárítani a felelősséget, a NATO veszélyes kísérleteket tesz az ukrán terület birtokba vételére, és növeli katonai potenciálját az orosz határok közelében. Ezért, mint mondta, Oroszország komolyan érdekelt abban, hogy hiteles, jogilag rögzített garanciákat kapjon, amelyek kizárják a NATO keleti terjeszkedését és azt, hogy az Oroszországgal határos országokban támadó fegyverrendszereket helyezzenek el.

 Moszkva szerint a két vezető megállapodott abban, hogy képviselőit megbízza az ezekről az érzékeny kérdésekről folytatandó tárgyszerű megbeszélésekkel.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök, Fotó: Alekszej Druzsinyin/MTI/EPA/Kreml/Szputnyik)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.