Először használta a háború szót Putyin

A Vörös Téren tartott beszédében egy mondat erejéig a rendkívüli katonai művelet helyett azt mondta az orosz elnök: igazi háborúval néz szembe Oroszország. 

2023. május 9., 12:09

Szerző:

„Ma ismét történelmi fordulóponthoz értünk, az ország ismét igazi háborúval néz szembe, amelyben meg kell védeni a donbaszi régiót” – kezdte rövid beszédét az orosz elnök a II. világháború befejezését ünneplő Győzelem Napján a Vörös Téren. Putyin szófordulata váltást is jelezhet, hiszen az Ukrajna elleni háborút Oroszországban tilos háborúnak nevezni. Igaz, ezután következetesen – a hivatalos formulának megfelelően – a rendkívüli katonai művelet kifejezést használta – írja az Index.

Az orosz elnök beszédében a nyugatot okolta a konfliktusok miatt. Mint mondta: Oroszország nem tekint eleve ellenségesnek népeket se nyugaton, se keleten, de „a nyugat mégis kizárólagosnak hiszi nézeteit, pedig visszataszító, ha valaki ideológiai felsőbbrendűséget hirdet”.

Az Ukrajnában zajló „különleges katonai hadműveletre” rátérve, amit később már közvetve sem nevezett háborúnak, köszöntötte az ott harcoló katonákat, „akik biztosítják a frontot, mentik a sérülteket”. A villámháborúnak tervezett harcok már 15 hónapja tartanak Ukrajnában.

(Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)