Putyin fontos pozícióba helyezte „Mariupol mészárosát”

Vlagyimir Putyin kirúgta azt a tábornokot, akit az orosz hadsereg ukrajnai logisztikai műveleteinek irányításával bíztak meg.

2022. szeptember 25., 15:23

Szerző:

Dmitrij Bulgakov tábornokot, a védelmi miniszter helyettesét szombaton távolították el tisztségéből – közölte a védelmi minisztérium a Telegramon. A minisztérium közölte, hogy Putyin a 67 éves tábornokot új szerepkörbe helyezik át.

Bulgakov tábornok 2008 óta irányította a hadsereg logisztikai műveleteit, és többek között ő felelt az orosz csapatok ellátásának biztosításáért a 2015-ös szíriai bevetések során. Az elmúlt hónapokban viszont a háttérbe szorult, és sokan őt hibáztatják a kaotikus logisztikai műveletekért, amelyek hátráltatták Oroszország előrenyomulását, és amelyek miatt a csapatok nem kaptak elegendő ellátást.

Az elmúlt hónapokban a Kreml kénytelen volt Észak-Koreához és Iránhoz fordulni tüzérségi és drón utánpótlásért.

Mariupol mészárosa

Helyére Mihail Mizsincsev vezérezredes kerül, aki „Mariupol mészárosaként” lett ismert. Ő irányította a Mariupol elleni támadásokat – írta a BBC. 

A háborúpártiak üdvözölték a tábornok elbocsátását, és Mizincsev tábornok kinevezését. Mizincsev Szíriában is vezette az orosz erőket, és azzal vádolták, hogy ő szervezte meg a brutális bombázási kampányt, amely Aleppó városát a földdel tette egyenlővé.

Amerikai tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy az egyre inkább diszfunkcionális a parancsnoki struktúra Moszkvában, ami miatt Putyin kénytelen aktívabb szerepet vállalni a háborúban.

A múlt hónapban brit védelmi tisztviselők azt sugallták, hogy Putyin háttérbe szorította védelmi miniszterét, Szergej Sojigut, miután magas rangú védelmi tisztviselők gúnyolódni kezdtek a legfőbb tábornok eredménytelen és elrugaszkodott vezetése miatt. Közben a New York Times arról számolt be, hogy Putyin megtagadta parancsnokainak az engedélyt a visszavonulásra a déli Herszon városából, ahol az ukrán csapatok lassan előrenyomulnak. A lap amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a visszavonulás elutasítása a morál csökkenését okozta a városban lévő orosz csapatok körében, akik nagyrészt el vannak vágva az utánpótlási vonalaiktól, és egy sor pontonhídra támaszkodnak, hogy újra felszerelhessék magukat.

(Kiemelt kép: Mihail Mizincsev vezérezredes az orosz Nemzetvédelmi Irányítási Központban Moszkvában 2018. július 20-án. Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)