Putyin-Biden csúcstalálkozó – Moszkva felfigyelt arra, hogy az USA nem zárja ki Ukrajna NATO-tagságát

Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan meghatározza majd Moszkva ezzel kapcsolatos álláspontját.

2021. június 16., 16:10

Szerző:

Moszkva felfigyelt arra, hogy Joe Biden amerikai elnök „hipotetikusan” lehetségesnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba, ami új álláspont, mivel korábban Washingtonban ilyen nyilatkozatok nem hangzottak el – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán, néhány órával az amerikai és az orosz elnök genfi találkozója előtt.

„Ami Ukrajnát illeti, hallottuk, hogy Joe Biden hipotetikusan elképzelhetőnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba” – mondta Peszkov a Pervij Kanal tévének adott interjúban.

Peszkov szerint ez új elem, korábban Washingtonban ezt így nem mondták. „Mi Moszkvában természetesen felfigyeltünk erre” – mondta.

A szóvivő biztos abban, hogy szükség esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan meghatározza Moszkva ezzel kapcsolatos álláspontját.

„Putyin mindig pontos, ha arról van szó, hogy vörös vonalakat kell kijelölni az Oroszországi Föderáció szempontjából, különösen egy olyan nehéz megbeszélésen, mint amilyen a mai lesz” – mondta Peszkov.

A szóvivő megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy az amerikai-orosz kapcsolatokban „el kell takarítani a romokat”. Hangsúlyozta, hogy a két ország közötti párbeszéd az amerikai fél miatt szakadt meg, Vlagyimir Putyin és az orosz fél sosem volt a párbeszéd megszüntetésének a híve.

„Sok kérdést át kell beszélni, hogy újraindíthatók legyenek a munkafolyamatok (...), hogy tisztázzuk, mennyire súlyosak az ellentétek” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Sputnik/AFP / Grigory Sysoev)