Putyin: a Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát használja Oroszország megtörésére

A Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát és népét használja Oroszország megtörésére – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók.

2022. december 31., 16:26

Szerző:

„A Nyugat hazudott a békéről és agresszióra készült, mára már nyíltan, szégyenkezés nélkül elismeri ezt. Ukrajnát és népét pedig cinikusan Oroszország meggyengítésére, valamint megtörésére használják. Soha és senkinek nem fogjuk ezt megengedni” – mondta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati elit képmutatóan éveken át békés szándékairól hitegetett mindenkit, ideérve a Donyec-medencében kialakult súlyos konfliktus rendezését illetően is. „Valójában mindenben neonácikat támogattak, akik katonai és nyíltan terrorcselekményeket folytattak a Donyec-medencei köztársaságok békés lakói ellen” – tette hozzá. Mint mondta, Oroszország ellenfelei 2022-ben igazi szankciós háborút hirdettek ellene az ország teljes összeomlását várva, ez azonban nem következett be. Felidézte, hogy Oroszország a 2014-es krími történések nyomán szankciós környezetben él.

„Az idén azonban valódi szankciós háborút hirdettek ellenünk. Ennek kitervelői a termelésünk, pénzügyi rendszerünk és a szállítmányozásunk összeomlását várták. Ez nem következett be, mert megbízható, szilárd tartalékot képeztünk” – emelte ki az orosz elnök hozzátéve, hogy mindent, amit Oroszország tett és tesz a kiemelt jelentőségű gazdaság terén, az szuverenitása megerősítését szolgálja. Meggyőződését fejezte ki, hogy együttes erővel Oroszország képes lesz úrrá lenni a nehézségeken és megőrizheti nagyságát és függetlenségét. „Csak előre fogunk haladni és győzni, családjainkért és Oroszországért” – mondta Putyin.


Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Putyin újévi köszöntőjét a déli katonai körzetben tett látogatása alkalmával tartotta, ahol kitüntette az ukrajnai orosz hadműveletben érdemeket szerzett katonákat és átadta az újonnan alakult katonai egységek zászlajait.


Dmitrij Medvegyev első elnökhelyettes Telegram-csatornáján közzétett újévi beszédében arról szólt, hogy az elkövetkező év sem lesz könnyű. „Oroszország ellenségei továbbra is azon lesznek, hogy megtörjék, valamint ráerőltessék saját akaratukat, de kudarcot fognak vallani” – hangoztatta.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig arról szólt, hogy Oroszország győzelme elkerülhetetlen Ukrajnában.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök. MTI/AP/Pool/Kreml/Mihail Klimentyev)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.